Σε απόγνωση οι πυροσβέστες της Λέσβου


Επιστολή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.)


 Προς: 1.Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

                      Αντιστράτηγο, κ. Στέφανο Κολοκούρη

        2. Πρωτοβάθμιες Ενώσεις-μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.


ΘΕΜΑ: « Επικρατούσα κατάσταση που βιώνουν οι υπάλληλοι του Π.Σ. στο νησί της Λέσβου ».

Εκτιμούμε ότι έχετε σαφείς πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Π.Υ Μυτιλήνης τις τελευταίες μέρες. Παρά ταύτα σας γνωρίζουμε με βάση τα στοιχεία που μας έχει χορηγήσει η Ένωση Υπαλλήλων Π.Σ. Βορείου Αιγαίου συνοπτικά ότι :

Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Βατούσα και Άντισσα πυρκαγιές, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κάψει 280 και 350 στρέμματα αντίστοιχα.

Μία ώρα περίπου αργότερα ξέσπασε η πρώτη φωτιά στη Μόρια. Για μία ακόμη φορά, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, οι συνάδελφοι που έσπευσαν παρεμποδίστηκαν και προπηλακίστηκαν από τους βρισκόμενους εκεί πρόσφυγες-μετανάστες, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών σε πυροσβεστικό όχημα και με αποτέλεσμα του ανελέητου πετροπόλεμου την αδυναμία έγκαιρης παρέμβασης και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της φωτιάς στο ΚΥΤ.

Το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου ξέσπασε δεύτερη φωτιά στο τμήμα του ΚΥΤ που είχε παραμείνει ανέπαφο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, τραυματίστηκε με μαχαίρι από πρόσφυγες-μετανάστες εθελόντρια πυροσβέστρια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των Λουτρών, με κατεύθυνση πρώην εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων, η οποία ευτυχώς τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο.
Μέχρι χτες το μεσημέρι, ξεσπούσαν και πάλι φωτιές ταυτόχρονα σε βόρεια και νότια πύλη.

Χωρίς να υποτιμούμε και συμπάσχοντας με το δράμα των αθώων οι οποίοι βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο και αντιμετωπίζουν μέγιστα προβλήματα επιβίωσης και υγιεινής, σας μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων που επί μέρες τώρα δεν είναι απλώς σε επιφυλακή, αλλά επιχειρούν ακατάπαυστα αντιμέτωποι με επιθέσεις που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και που έρχονται σε επαφή με εν δυνάμει κρούσματα του COVID-19. Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση οι υπάλληλοι του Π.Σ. στο νησί της Λέσβου έχουν υπερβεί εαυτόν και τα όρια αντοχής τους αποτρέποντας τα χειρότερα.

Αυτή την ηρωική στάση των πυροσβεστικών υπαλλήλων του νησιού, ουδείς δικαιούται να την παραβλέπει, πόσο μάλλον να την υποτιμά και να την απαξιώνει.

Με δεδομένο ότι έχουν εξαντληθεί οι ώρες εργασίας των εποχικών υπαλλήλων και για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την ενίσχυση των υπηρεσιών του νησιού σε προσωπικό και εξοπλισμό και την αναγκαία υγειονομική και διοικητική υποστήριξη. Παρακαλούμε για τις επείγουσες επί του θέματος ενέργειές σας.