ΧΩΡΟΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ


Πάντα όταν σκεφτόμαστε τη λέξη καλοκαίρι το μυαλό μας τρέχει σε ξέγνοιαστες βόλτες σε γραφικά σοκάκια, σε μπάνια στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία που διαρκεί ώρες καθώς και σε εύγεστες λιχουδιές και απολαυστικά κοκτέιλ. Έχουμε συνδυάσει αυτή την εποχή με την απόλυτη χαλάρωση, ανεμελιά και ξεκούραση. Ήδη από τα παιδικά μας χρόνια με το που κλείνανε τα σχολεία μας πλημμύριζαν χιλιάδες τέτοια συναισθήματα. Αλίμονο όμως αν είχαμε τη δυνατότητα να ξεκουραζόμαστε και να αναζωογονούμαστε μόνο κατά τους μήνες του θέρους. Ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο του χρόνου ή της ζωής μας γενικότερα κατά την οποία εργαζόμαστε πραγματικά σκληρά, πάντα έχουμε και πάντα θα έχουμε ανάγκη από λίγες στιγμές χαλάρωσης έστω το μεσημέρι ή κατά τις βραδινές ώρες του εικοσιτετράωρου.

Πώς όμως θα καταφέρουμε να το πετύχουμε κάτι τέτοιο αν είμαστε συνεχώς σε μια κατάσταση πίεσης και ανεπάρκειας χρόνου; Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να το καταφέρουμε τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα, αν και εφόσον αναγκαζόμαστε να είμαστε πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι, θα πρέπει να φροντίσουμε να προβούμε στην αγορά ενός πολύ άνετου και ξεκούραστου οχήματος που να είναι προορισμένο για μεγάλες αποστάσεις και οδήγηση πολλών ωρών. Αυτό όμως σίγουρα δεν είναι αρκετό αν και σίγουρα θα αποτελέσει μια καλή «ανάσα». Τι άλλο θα χρειαστούμε τελικά; Μα φυσικά να έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο στο εντός όσο και εκτός του σπιτιού πχ. στον κήπο ή στο μπαλκόνι ούτως ώστε να ανακτούμε δυνάμεις.


Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι όσο απλό ακούγεται αν δεν κάνουμε τις σωστές επιλογές που χρειάζονται εν προκειμένω. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο και ακραίο αλλά ακόμη και τα φωτιστικά που θα επιλέξουμε μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και το κατά πόσον θα ξεκουραστούμε ποιοτικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και το σχέδιο ή το μέγεθος ενός φωτιστικού παίζει σημαντικό ρόλο και φυσικά αυτό ισχύει και για τον τύπο του φωτός που εκλύει. Σίγουρα μια απλή λάμπα αλογόνου με «θερμό» φως δημιουργεί μια άλλη αίσθηση στο χώρο (άρα και στην ψυχολογία μας) σε σχέση με λάμπα τύπου LED που παράγει «ψυχρό» ή μπλε φως. Εννοείται πως θα πρέπει να πειραματιστείτε προτού τελικά καταλήξετε στα φωτιστικά που εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες και μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας όταν νιώθετε «πελαγωμένοι» ή απελπισμένοι.  

Περίπου τα ίδια πράγματα ισχύουν και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αγοράζουμε νέες πολυθρόνες ή όταν αντικαθιστούμε τις παλιές μας. Αυτές όπως και άλλα έπιπλα εσωτερικού χώρου ή κήπου είναι πολλές φορές η λύση μας όταν νιώθουμε την ανάγκη να «βυθιστούμε» μέσα τους και να ξεχάσουμε μια άσχημη μέρα στο γραφείο ή μια πολύ φορτισμένη ημέρα λόγω προσωπικών προβλημάτων. Έτσι, αυτές οι πολυθρόνες για παράδειγμα θα πρέπει να διαθέτουν στιβαρά μπράτσα αλλά και αναπαυτικά μαξιλάρια ενώ το ύφασμά τους θα πρέπει να είναι αλέκιαστο για να γλιτώνουμε χρόνο και περιττά έξοδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα πως πολλοί εκ των συμπολιτών μας έχουν τη συνήθεια όχι απλά να χαλαρώνουν αλλά και να κοιμούνται σε τέτοια είδη επίπλων. Φανταστείτε το συναίσθημα του να ξυπνάτε μετά από μία ή δύο ώρες σε μία άβολη πολυθρόνα. Σίγουρα θα είστε κακόκεφοι για το υπόλοιπο τις ημέρας και μάλλον θα την εγκαταλείψετε για χάρη κάποιου καναπέ στο μέλλον!

Αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν και την αγορά επίπλων εξωτερικού χώρου ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Βλέπετε από τη στιγμή που ένα σπίτι διαθέτει ένα μεγάλο μπαλκόνι ή μια βεράντα, είναι κρίμα οι ένοικοί του να μην το εκμεταλλεύονται.

Ειδικά όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος και αίθριος δεν υπάρχει λόγος να μένουμε μέσα σε ένα κλιματιζόμενο χώρο αν οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν είναι υπερβολικά υψηλές. Προσοχή λοιπόν γιατί τα έπιπλα…μας επηρεάζουν!