ΤΡΟΦΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ


Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει εδώ και χρόνια για τις τροφές ή τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Μάλιστα θα έχετε ίσως πληροφορηθεί ότι αυτά τα παράγωγα συνήθως δεν έχουν πολύ ωραία γεύση αλλά είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας καθώς οι ουσίες που περιέχουν είναι πραγματικά θαυματουργές! Από αυτές τις δύο παραδοχές η πρώτη είναι θέμα προσωπικού γούστου ενώ η δεύτερη είναι αδιαμφισβήτητη αφού έχει αποδειχτεί πολλές φορές από μια σειρά από μια σειρά έρευνες και μελέτες.

Οι τροφές αυτές συνήθως αποτελούνται από συστατικά ολικής άλεσης όπως είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, η βρώμη, το κινόα και πολλά άλλα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και όλα τα αντίστοιχα προϊόντα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα καθώς υπόκεινται σε ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία μετά τη συγκομιδή τους και έτσι διατηρούν αναλλοίωτα πολλά από τα συστατικά τους όπως είναι διάφορες πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Τα είδη που δεν είναι ολικής άλεσης συνήθως αποφλοιώνονται αποκτώντας ένα πιο λευκό χρώμα και μια πιο ωραία γεύση. Δυστυχώς, όμως, μέρος των πολύτιμων ουσιών τους «χάνεται» εξ αιτίας αυτής της διαδικασίας αποφλοίωσης.   



ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Για όλους τους παραπάνω λόγους πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν το αγοραστικό κοινό προσπαθώντας να πουλήσουν ως είδος ολικής αλέσεως ένα προϊόν που ίσως δεν είναι. Πιο συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι τα είδη ολικής άλεσης όπως είναι το αντίστοιχο ψωμί έχουν υψηλότερη τιμή πώλησης μιας και οι πρώτες ύλες είναι ακριβότερες. Συνεπώς, το χαρακτηριστικό σκούρο καφέ χρώμα πχ. των δημητριακών μπορεί να οφείλεται σε προσθήκη χρωστικών ουσιών. Εξάλλου, συχνά το ποσοστό δημητριακών ολικής που χρησιμοποιείται είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Τέλος, όταν ένα τρόφιμο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες δεν σημαίνει αυτόματα ότι αποτελείται αποκλειστικά από συστατικά ολικής άλεσης. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτά τα προϊόντα είναι σίγουρα πολύ θρεπτικά αλλά δεν μπορεί να προωθούνται ως είδη ολικής άλεσης. Έτσι, απαιτείται η δέουσα προσοχή από μέρους του καταναλωτή στο τι ψωνίζει, από που καθώς και στο τι αναγράφεται στην εκάστοτε συσκευασία. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να εξαπατηθεί.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Όσα είδη περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ πιο υγιεινά και θρεπτικά από όσα δεν περιέχουν τέτοια στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, λόγω του ότι τόσο το πίτουρο όσο και το φύτρο διατηρούνται στο ακέραιο μας προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί έχουν άμεση επίδραση στον οργανισμό μας και κατά συνέπεια στην υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι όλη μέρα χωρίς να εμφανίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, προλαμβάνονται παθήσεις όπως είναι η παχυσαρκία αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Παράλληλα, καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες προϊόντων ολικής άλεσης κάνουμε ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μας ο οποίος και μας το ανταποδίδει. Χάρη σε αυτές τις τροφές νιώθουμε όχι μόνο ευεξία αλλά και γεμάτοι ενέργεια κάθε στιγμή της ημέρας.

Τα δημητριακά που δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία έχει έμπρακτα αποδειχτεί ότι προστατεύουν ακόμη και από κάποιους τύπους καρκίνου.

Η αξία τους, καταλαβαίνουμε, ότι είναι όντως τεράστια και κομβικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Οι φυτικές ίνες μάλιστα τις οποίες συναντούμε σε αυτές τις υπερ-τροφές φροντίζουν για την άριστη απόδοση και ευεξία του πεπτικού μας συστήματος. Μειώνουν τις όποιες καούρες και βοηθούν στην άριστη λειτουργία του εντερικού μας συστήματος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συνιστάται η κατανάλωση τέτοιων ειδών. Για την ακρίβεια, όσοι ταλαιπωρούνται από ένα ευερέθιστο έντερο μάλλον θα επιδεινώσουν τη λειτουργία του παρά θα την βελτιώσουν με το να καταναλώνουν καστανό ρύζι ή αντίστοιχα μακαρόνια και άλλα συναφή προϊόντα. Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος είναι σίγουρα ο άνθρωπός σας και θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε έτσι ώστε να ακολουθήσετε την καλύτερη δυνατή δίαιτα και τις πρέπουσες συμβουλές!