ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ: Ζητάμε μόνο ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ολιγοήμερης διαμονής στην Λέσβο

 

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο εκφράζει τη βαθειά της λύπη για τα πρόσφατα θλιβερά συμβάντα στη Μόρια.

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τώρα χειρότερη απο πρίν. Επείγει η με κάθε τρόπο υποστήριξη για την προσωρινή στέγαση σε  ενδεδειγμένο χώρο, την διατροφή και υγειονομική περίθαλψη, την προστασία απο τη διάδοση του covid 19.

1.Χαιρετίζουμε την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Ωστόσο εκτιμούμε ότι δεν είταν απαραίτητο να προηγηθεί η πυρπόληση του καταυλισμού προκειμένου να αποφασιστεί η μεταφορά τους, την οποία η Συνύπαρξη ζητούσε πάντοτε με επιμονή. Είμαστε υπερήφανοι που όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε τα ασυνόδευτα παιδιά με κάθε τρόπο σε συνεργασία με τη διοίκηση και το ευσυνείδητο προσωπικό του ΚΥΤ. Ευχαριστούμε όλους τους δωρητές που μας συνέδραμαν με αφοσίωση σ' αυτήν την προσπάθεια.

2.Η Συνύπαρξη θεωρεί ότι, όπως έγινε με τα ασυνόδευτα, έτσι πρέπει να συνεχιστεί και η μεταφορά  των υπόλοιπων προσφύγων -  μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, με προτεραιότητα τους χρονίως πάσχοντες, τραυματίες, ασυνόδευτες γυναίκες, πολυμελείς οικογένειες κλπ.Η χορήγηση ή μη ασύλου να πάψει να εξετάζεται εδώ.Στη Λέσβο να παραμείνει για τους νεοεισερχόμενους ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ολιγοήμερης διαμονής,  μικρού δυναμικού και ελεγχόμενης εισόδου - εξόδου, όπως για παράδειγμα ο Καρά Τεπές. Μετά την ταυτοποίηση οι π. - μ. θα αναχωρούν υποχρεωτικά στην ενδοχώρα για τις περεταίρω διαδικασίες ασύλου.

3. Η Συνύπαρξη συνιστά σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και σε όλους τους πρόσφυγες - μετανάστες να επιδείξουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε υπομονή, νηφαλιότητα και ήρεμη επιμονή ώστε να αποτραπεί η κατασκευή μιάς δεύτερης μόνιμης Μόριας στο μέλλον, στην ίδια ή σε άλλη θέση και να συνεχιστούν άμεσα οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα.Με αυτό το πνεύμα αποδοκιμάζουμε τις νέες βιαιοπραγίες και τρομοκρατικές ενέργειες ακραίων και θερμοκέφαλων συμπολιτών εναντίον προσφύγων, αλληλέγγυων πολιτών και εθελοντών ΜΚΟ, οι οποίες κλήθηκαν  να συνδράμουν τη επίσημη πολιτεία στην αποκατάσταση μιάς στοιχειώδους ομαλότητας.Ελπίζουμε οι αστυνομικές αρχές να προστατεύσουν κάθε νόμιμη δραστηριότητα και να αποτρέψουν εκ των προτέρων κάθε βιαιοπραγία.