Αποφάσισαν ένα τίποτα- Ούτε απεργία, ούτε κινητοποίηση- Τηλεφώνημα για άμεσο ανοιγμα του δρόμου στον Χρυσοχοιδη


Ακόμα και τώρα αυτές τις κρίσιμες και τραγικές ώρες που περνάει το νησί μας οι τοπικοί άρχοντες και φορείς της Λέσβου επέδειξαν για ακόμα μια φορά την ανικανότητα τους να διαχειριστούν οποιαδήποτε θέμα για τους κατοίκους της Λέσβου.

Η πρόταση του περιφερειάρχη και του δημάρχου Μυτιλήνης ήταν από την αρχή να γίνει κινητοποίησης και απεργία αλλά κανένας δεν συμφώνησε κυρίως λόγω κορονοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την σύσκεψη

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 14.09.2020 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έκταση σύσκεψη με την συμμετοχή επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του μεταναστευτικού και τα όσα δυσάρεστα έως δραματικά διαδραματίζονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του ζήτησε να μεριμνήσει για το άμεσο άνοιγμα του δρόμου στον Καρά Τεπέ, προκειμένου να επανέλθει η κυκλοφορία των οχημάτων και να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες παραμένουν κλειστές. Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ώρες θα προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος.

 Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις αυτές τόσο για τα διαφυγόντα κέρδη όσο και για τις ζημιές που υπέστησαν και είναι μεγάλες.

Η πρόταση προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι όσοι έχουν εκκαθαριστεί και έχουν ελεγχθεί και υγειονομικά, να μεταφερθούν στο πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου και στην συνέχεια να αναχωρήσουν για την ενδοχώρα, με την διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης αποσυμφόρηση του νησιού.

Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί η δημιουργία ιατρικών δομών εκτός νοσοκομείου για την φροντίδα των κρουσμάτων και των νοσούντων.
 Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κατέθεσαν πρόταση για γενική Παλλεσβιακή απεργία, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή.

Η θέση της Περιφερειακής Αρχής όπως διατυπώθηκε από τον Περιφερειάρχη είναι πως η νέα δομή στον Καρά Τεπέ είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η παγίωση της. Πάγιο αίτημα της Περιφέρειας είναι η πλήρης αποσυμφόρηση και καμία δομή.

Η σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη έγινε παρουσία:

Του Δημάρχου Μυτιλήνης Ευστρατίου Κύτελη, των Αντιπεριφερειαρχών Λέσβου Παναγιώτη Κουφέλου, Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Κουρσουμπά, Οικονομικών Αναστασίας Αντωνέλλη, του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ελευθέριου Παπαϊωάννου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά, του Εντεταλμένου Συμβούλου Νίκου Καρασάββα , του Αντιδημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Τσακίρη, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βασιλούδη, του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ευστράτιου Μανωλακέλλη, του Προέδρου της Ένωσης Γονέων Λέσβου Καρέκου Ευστρατίου, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Προβέτζα Παναγιώτη και εκπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου κ.κ. Θεοφανόπουλου Ν. Ταμία και του μέλους Παραταλίδη Αλεξάνδρου, του εκπροσώπου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Αθανάση Νικόλαου, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Παπαρίσβα, του Προέδρου καταστημάτων Εστίασης Γιαννάκα Νικολάου και μέλους Αμβαζά Εριφύλη.