Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα…….


Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group)

«Έρωτα» με τον Περιφερειάρχη φαίνεται πως έχει τελευταία ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος που τον χάνεις που τον βρίσκεις, χωμένος ανάμεσα στο πληκτρολόγιο (του Πανεπιστημίου;) να γράφει δελτία τύπου, κατηγορώντας την Περιφερειακή αρχή για όλα.

Μέχρι πρότινος τα δελτία αυτά ήταν άκρως επικριτικά και η άποψη μου είναι πως είχαν ως στόχο να «προκληθεί» ο Μουτζούρης και να καλέσει τον κ. Σπιλάνη σε συνεργασία, ώστε να πάψει να του ασκεί κριτική. Παλιά και γνώριμη τακτική που κάποιες φορές πιάνει.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Σπιλάνη. Από την μέρα που έγινε αυτή η τοποθέτηση, ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ακόμη πιο σκληρή κριτική, φτάνοντας στα όρια της ύβρεις.

Γιατί πως αλλιώς θα εκγλυφθεί ο χαρακτηρισμός πως ο Μουτζούρης δίχασε τις τοπικές κοινωνίες σπέρνοντας μίσος και φόβο στο θέμα του μεταναστευτικού. 

Ο Μουτζούρης ο οποίος έκανε την μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στην Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό, ο οποίος από την 1η μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του έχει μια και σταθερή θέση πάνω στο θέμα, ο Μουτζούρης ο οποίος ήταν μπροστάρης στην Καράβα, ο Μουτζούρης που δεν δίστασε να τα βάλει με την ίδια την κυβέρνηση με την περιβόητη χειρονομία.

Μάλλον όταν έγραφε τα παραπάνω ο κ. Σπιλάνης περί μίσους και φόβου να είχε στο μυαλό του το 2015 όταν η παράταξη του και ο αρχηγός της είχαν χωρίσει την Μυτιλήνη στα δυο με τους κατοίκους να τρώνε ξύλο στην προκυμαία από τα ΜΑΤ και τους κυβερνόντες να δίνουν φιέστα στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Δεν θυμάμαι με ποιους ήταν τότε ο κ. Σπιλάνης αλήθεια, έτρωγε ξύλο και δακρυγόνα, η χειροκροτούσε τον Αλέξη; 

Αλλά πέραν τούτου, ας υποθέσουμε πως ο Μουτζούρης, που βρίσκεται ένα χρόνο στην πολιτική σκηνή, ο οποίος ακόμη καλά – καλά δεν έχει προσαρμοστεί και δεν έχει μάθει την λειτουργία των αυτοδιοικητικών και της λογικής που εκείνη διέπουν, φταίει για όλα τα κακά και τα στραβά αυτού του τόπου. 

Ο κ. Σπιλάνης, τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κοινά, τι έχει προσφέρει στον τόπο, στα νησιά μας και τι έργο έχει να επιδείξει;

Γιατί αν δεν κάνω λάθος στις τελευταίες εκλογές, αν και το κόμμα που τον στήριξε είχε μια δυναμική ο ίδιος και η παράταξη του καταποντίστηκε. Μια ματιά σ’ έναν συγκριτικό πίνακα με τα αποτελέσματα της παράταξης Σπιλάνη στην Περιφέρεια και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να διαπιστωθεί η τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ των αριθμών.

Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές κινήθηκαν μεταξύ 30% έως και 65%. ΙΚΑΡΙΑ: ΣΥΡΙΖΑ 24%, Περιφέρεια 16% ΛΕΣΒΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ 22,32%, Περιφέρεια 9,6% ΛΗΜΝΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ 20,34%, Περιφέρεια 7,5% ΣΑΜΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ 21%, Περιφέρεια 13,6% ΧΙΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, Περιφέρεια 10,16%

Αν λοιπόν ο Μουτζούρης στον έναν χρόνο θητείας του κάνει λάθη και παραλείψεις και δεν έχει κάνει τίποτα καλό κατά τα δελτία τύπου της παράταξης Σπιλάνη, τι μπορεί να πει κανείς για τον ίδιο τον κ. Σπιλάνη ο οποίος από τα παραπάνω ποσοστά και παρότι έχει χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε κατ ελάχιστο την στήριξη του κόσμου ο οποίος δεν αναγνωρίζει το έργο του. Και δεν θέλω να σκεφτώ σε τι ποσοστά θα βρίσκονταν ο κ. Σπιλάνης, αν κατέβαινε ως ανεξάρτητος όπως ο Μουτζούρης και αν δεν είχε πίσω του το κυβερνών κόμμα να τον στηρίζει με μεγάλα ποσοστά και δυναμική.

Για να κλείσω.

Ο κόσμος έχει κουραστεί και βαρεθεί να διαβάζει και να βλέπει συνεχώς την παραγωγή μιας στείρας αντιπολίτευσης αλλά το κυριότερο έχει βαρεθεί να βλέπει και να διαβάζει θεωρίες και μεγάλα λόγια άνευ ουσίας από ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έχουν βάλει ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη, αρκούμενοι στην θεωρία των πάντων.