Αντί για γενική απεργία… επιστολή στον πρωθυπουργό από το Επιμελητήριο Λέσβου


Eπιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, στον Πρωθυπουργό για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο νησί της Λέσβου.

Μυτιλήνη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ακριτική νησιωτική μας κοινωνία και οικονομία, έχει βρεθεί την τελευταία πενταετία στο επίκεντρο του εθνικού αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που έχει δεχθεί το νησί της Λέσβου. Από το 2015, έως σήμερα, κάτοικοι και επιχειρήσεις του νησιού έχουν βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο η Λέσβος έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, φιλοξενώντας μετανάστες και πρόσφυγες, ο πληθυσμός των οποίων κάποιες φορές προσέγγισε τον πληθυσμό της πόλης της Μυτιλήνης, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές και υποδομές για την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης κρίσης. Τις τελευταίες δε ημέρες, γίναμε μάρτυρες των γνωστών δραματικών γεγονότων.

Ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η ευαισθησία των πολιτών και των κατοίκων του νησιού μας, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ταυτόχρονα όμως, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση έχει στιγματίσει το νησί, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, όσον αφορά την οικονομική ζωή του τόπου και την επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις παρακολουθούν χωρίς δυνατότητα αντίδρασης την απαξίωση των περιουσιών και επενδύσεών τους. Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση επιτάχυνε το κλίμα αποεπένδυσης,

Ο τομέας του τουρισμού, ο οποίος είναι σημαντικος οικονομικός πνεύμονας για τη Λέσβο  έχει σχεδόν μηδενιστεί συμπαρασύροντας και όλους τους άλλους τομείς. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό έχει κλονιστεί με την κάθετη μείωση των τουριστικών ροών.

Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι επιδράσεις της εν εξελίξει πανδημίας από τον κορονοϊό COVID – 19 οι οποίες είναι πολύ αρνητικές, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμό επίπεδο και αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων του τόπου μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πέραν των άμεσων μέτρων που είναι απαραίτητα για την κοινωνική συνοχή αλλά και τη δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος και είναι κυρίως η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, απαιτούνται και οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση θέσπιση ενός γενναίου πακέτου μέτρων ανακούφισης, αποζημιώσεων αλλά  και στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων της Λέσβου έτσι ώστε η οικονομία του νησιού να μην εγκλωβιστεί εκ νέου σε ένα περιβάλλον εσωστρέφειας και ύφεσης.

Παράλληλα είναι περισσότερο από αναγκαίος ο σχεδιασμός ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο και ειδικά για το νησί της Λέσβου που θα ξεκολλήσει τον τόπο από το οικονομικό τέλμα που έχει περιέλθει.
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και αναγνωρίζοντας τη διάθεσή σας την οποία εκφράσατε στο τελευταίο διάγγελμά σας, ευελπιστούμε στη μέγιστη δυνατή βοήθειά σας.

Ζούμε και επιχειρούμε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή και θέλουμε να συνεχίσουν και τα παιδιά μας και τα παιδιά τους. Αυτό όμως απαιτεί την πλήρη υποστήριξη και αρωγή της Πολιτείας και της Κυβέρνησης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ευάγγελος Ι. Μυρσινιάς
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου