Ενδείξεις υποκίνησης των επεισοδίων και εμπρησμού στην Μορια έχει στα χέρια της η ΕΥΠ


Ειδικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, κλιμάκιο ειδικευμένο της ΕΥΠ, αλλά και έμπειρα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται ήδη στην Μόρια προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια, τόσο της κινητοποίησης που προκλήθηκε μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, όσο και τα αίτια της μεγάλης φωτιάς που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το Κέντρο υποδοχής του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΥΠ και των Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ έχουν στα χέρια τους ενδείξεις περί υποκίνησης και μάλιστα από εξωγενείς παράγοντες, όχι μόνο των επεισοδίων, αλλά και των εστιών πυρκαγιάς που ξεπηδούσαν μέσα στην νύχτα σε διάφορα σημεία, τόσο στο κέντρο υποδοχής, αλλά και περιφερειακά αυτού.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προφανής αιτία τόσο για την κινητοποίηση των φιλοξενουμένων στον καταυλισμό, όσο και των εστιών της φωτιάς, είναι το γεγονός πως ανάμεσα στους μετανάστες βρέθηκαν 35 άτομα φορείς του κορονοϊού. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Τρία είναι τα σημεία που στέκονται οι ερευνητές των Υπηρεσιών και εστιάζουν την προσοχή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά υπήρξε κάποια συμπλοκή και κινητοποίηση εντός του κέντρου υποδοχής και στην συνέχεια μπήκαν οδοφράγματα κοντά στην είσοδο, ώστε να μην πλησιάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που ενημερώθηκαν για το συμβάν.

Όταν πια οι Αστυνομικοί κατάφεραν να προσπελάσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα, οι μετανάστες που τα είχαν στήσει διασκορπίστηκαν περιφερειακά του κέντρου υποδοχής και συγκεκριμένα σε λόφο με ελαιόδενδρα που βρίσκεται κοντά στο κέντρο.

Επίθεση με πέτρες στα πυροσβεστικά οχήματα

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 02:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (09.09.2020) όταν πια οι εστίες της φωτιάς άρχισαν να επεκτείνονται στο σύνολο σχεδόν του ΚΥΤ. Μάλιστα όταν έφτασαν τα πρώτα πληρώματα με τα πυροσβεστικά οχήματα, δέχθηκαν βροχή από πέτρες, ενώ παράλληλα και όπως ενημέρωναν μέσω ασυρμάτων στο κέντρο επιχειρήσεων οι πυροσβέστες, έβλεπαν νεαρούς άνδρες με μπουκάλια στα χέρια, μάλλον με εύφλεκτο υγρό, να βάζουν φωτιές σε καταλύματα.

Εκτός αυτού την ίδια στιγμή ξεσπούσε φωτιά στην περιοχή Βατούσα 80 χλμ μακριά από την Μόρια. Και αυτή η φωτιά αποδίδεται μάλλον σε εμπρησμό.

Πέρα απ’ όλα αυτά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ θα ερευνήσουν, μέσω των μηχανημάτων που διαθέτουν, εάν τις προηγούμενες ημέρες είχαν διακινηθεί μέσω διαδικτύου ύποπτα μηνύματα που υποκινούσαν τους μετανάστες σε κινητοποίηση και προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες που αυτή την περίοδο έχουν συμφέρον να προκαλούν αναταραχές στο εσωτερικό τις χώρας μας.

Πηγη newsit.gr