Ρεπορτάζ: Πως θα λειτουργεί η «προσωρινή» η μόνιμη δομή στο Μαυροβούνι

Εξαιρετικά μεθοδικά κινήθηκε όπως φαίνεται ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και έπιασε άπαντες στον ύπνο.

Μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε χωρίς αντιδράσεις μαζί με τον στρατό, την αστυνομία, την υπηρεσία ασύλου κτλ να φτιάξει μια υπερ. δομή 12.000 ατόμων είτε μόνιμη είτε προσωρινή φυσικά με καλύτερες συνθήκες από την Μορια.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, καθώς η μετατροπή των δομών φιλοξενίας, των λεγομένων hot spot σε φρούρια, μπορεί να είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση ακόμα και για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους, θα κόψει όμως πολλά μεροκάματα.

Μιλάμε για μαύρα μεροκάματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την παραβατικότητα εις βάρος των μεταναστών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Αλλά έχουν να κάνουν και με το πανηγύρι των ΜΚΟ που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια.

Το σχέδιο Μηταράκη που προβλέπει την μετατροπή των δομών φιλοξενίας μεταναστών σε πραγματικά φρούρια, ουσιαστικά επηρεάζει την είσοδο άσχετων στα κέντρα και όχι την έξοδο των μεταναστών. 

Και όταν λέμε «επηρεάζει» το εννοούμε. 

Διπλοί περιμετρικοί φράκτες με απόσταση μεταξύ τους ούτως ώστε να υπάρχει συνεχής περιπολία από αστυνομικές δυνάμεις με οχήματα. Ανεξάρτητη αστυνομική διεύθυνση με δύναμη 300 αστυνομικών μέσα στην δομή. Ομάδα ΕΚΑΜ. Δρακόντεια μέτρα για την είσοδο και την έξοδο μέσα στην δομή, γεγονός που στην ουσία θα απαγορεύσει την είσοδο σε όσους δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εντός.

Φυσικά όποιος είναι νόμιμα εντός, θα έχει το δικαίωμα να εξέρχεται του κέντρου χωρίς πρόβλημα.

Πρακτικά, σε πρώτη φάση δεν θα καταπατώνται τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων για ελεύθερη είσοδο και έξοδο, αλλά αυτοί πλέον θα γίνει ελεγχόμενη με ισχυρά συστήματα ασφαλείας. Στην ίδια φάση όμως θα απαγορευθεί όπως είναι επόμενο, η είσοδος άσχετων με την δομή, όπως πολλοί που εμπλέκονται με ύποπτες ΜΚΟ. Και υπάρχουν πλείστες όσες καταγγελίες ακόμα και για αποσταθεροποιητική δράση μελών τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως αλώστε αποκάλυψε και ο ίδιος ο κος Μηταρακης κατά την σύσκεψη στην περιφέρεια παρουσία φορέων, δημάρχων κτλ η δομή του Καρα Τεπε θα λειτουργήσει με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, πιθανών με κάρτα και από ώρες 08:00 το πρωί έως 08:00 το βράδυ για τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύστημα με κάρτες για την είσοδο και την έξοδο όσων είναι εγγεγραμμένοι.

Όμως, όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν όταν λήξει η καραντίνα.