Λιτός.. αλλά λαμπρός ο εορτασμός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Γλυκοφιλούσας της Πέτρας (PICS)


Ρεπορτάζ: Ανδρόνικος Μαρδάς!


Μάσκες στον Ιερό Ναό της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στην Πέτρα, όχι λιτανεία, όχι περιφορά του ταύρου και παρέλαση αλόγων, όχι "κισκέκ", όχι μικροπωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους, όχι μουσική και χορός στην πλατεία του χωριού.

Αν δεν ακούγονταν απ' τα μεγάφωνα του Ιερού Βράχου της Παναγίας οι υπέροχες μελίρρυτες ψαλμωδίες, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, δε θα καταλάβαινες την ξεχωριστή για την Ορθοδοξία σημασία της Αγίας Ημέρας.


Μετά πάσης μεγαλοπρεπείας εορτάσθη και εφέτος η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό Ιερό  Προσκύνημα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης στην Πέτρα της Λέσβου, όπου φυλάσσεται η ομώνυμος Ιερά Εικόνα η οποία είχε εξαφανισθεί παραδόξως από το γαλαξιδιώτικο πλοίο το οποίο είχε αγκυροβοληθεί στην θαλάσσια περιοχή της Πέτρας.


Η εικόνα  βρέθηκε στην κορυφή του βράχου απαστράπτουσα ως ανέσπερον άκτιστον φως το οποίο μαρτυρούσε την εκεί παρουσία της.

Το γεγονός  επαναλείφθηκε  διά τρίτη συνεχόμενη φοράν και απετέλεσε και την αιτίαν κτίσεως του Ναού.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020  ετελέσθη μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός συμμετασχόντων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης και χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Τον Θείον Λόγον εκήρυξεν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης Αρχιμ. Νικόδημος Κουτσαμπάσης.



Την κυριώνυμον ημέρα 15 Αυγούστου 2020  τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία εις το Ιερόν Προσκύνημα Ιερουργούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, τον Θείον Λόγον εκήρυξεν ο Εφημέριος του Ιερού Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Μηθύμνης π. Παναγιώτης Καταξινός. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τέλος ευχήθηκε η Παναγία και μητέρα όλον μας να πρεσβεύει για τον καθένα ξεχωριστά!

ΦΩΤΟ: ITVPETRA