Το "εμβόλιο" για τα νησιωτικά σωματεία είναι απλό...


Γράφει ο Στρατής Τσιντωτας

Εποχή Κορονοιού λοιπόν και στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο που θα αντιμετωπίσει τα περισσότερα προβλήματα. Και κυρίως οι ομάδες των νησιών μας οι οποίες ούτως η άλλως ξεκινάνε από δυσχερή βάση κάθε χρόνο πόσο δε μάλλον εφέτος.

Πολλοί αναρωτιούνται πως θα είναι τα πράγματα την σαιζόν που μόλις ξεκίνησε καθώς ήδη τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά από πλευράς κρουσμάτων.

Δραματικά θα πω εγώ και πολύ περισσότερο για τους εκπροσώπους μας στην Γ Εθνική.

Μια επίσκεψη στην σελίδα της ΓΓΑ όπου μπορεί κανείς να διαβάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και θα καταλάβει τι εννοώ. Χωρίς έσοδα από εισιτήρια στα παιχνίδια αφού θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς διαρκείας που πάντα έβγαζαν ένα καλό ποσό του μπάτζετ, χωρίς χορηγίες και διαφημιστικές ταμπέλες στο γήπεδο (ποιος θα τις δει πρώτον και ποιος επιχειρηματίας έχει να δώσει χρήματα για χορηγία πλέον όταν δεν έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους του) οι ομάδες έχουν πλέον στήριξη μόνο από τους φορείς και την πολιτεία να περιμένουν.

Η οποία πολιτεία, αν θέλει να διατηρήσει ζωντανά τα σωματεία επιβάλλεται να τα στηρίξει.

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένας τρόπος στήριξης. Και πρέπει να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης στους συλλόγους, ώστε να γίνονται πιο γρήγορα και πιο άμεσα οι διαδικασίες. Παράλληλα η ΓΓΑ και το Υφυπουργείο μπορεί να έρθουν σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ΕΠΣΛ αλλά και τις ΔΟΥ, να διαπιστώσουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα ποιες ομάδες είναι νόμιμες και ενεργές και σε αυτές να δώσουν την ανάλογη στήριξη.

Αντί να ζητάνε από τα ίδια τα σωματεία να μαζέψουν ένα κάρο έγγραφα για να πάρουν την σχετική πιστοποίηση μέλους. 

Ίσως να ήταν σκόπιμο το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό τμήμα για τα νησιωτικά σωματεία και να διαφέρουν οι προβλέψεις και οι διαδικασίες για αυτά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Και αυτό γιατί σαφώς και δεν έχει καμία σχέση η ταλαιπωρία και τα έξοδα ενός σωματείου από την Λέσβο και την Χίο όταν ξεκινάει Παρασκευή με πλοίο για Πειραιά, αφού δεν έχει δρομολόγιο το Σάββατο, για να παίξει Κυριακή στην Αττική, όταν την ίδια ώρα ο Αστέρας Βάρης θα πάει με τα… πόδια να παίξει δίπλα στο Κορωπί ή με το λεωφορείο της γραμμής σε μια άλλη γειτονιά της Αθήνας. Θα πει κανείς βέβαια πως μέχρι σήμερα όλα τα παραπάνω ίσχυαν και πάντα υπήρχε αυτή η ανισότητα.

Στην εποχή του κορονοιού όμως, αυτή η ανισότητα διογκώνεται και αν δεν υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για τα νησιωτικά σωματεία πολλοί φοβόμαστε πως θα βρεθούν στην εντατική και ο θάνατος τους θα καταγραφεί ως ένα ακόμη κρούσμα…Covid 19.

ΥΣ: Εφόσον η πολιτεία αδυνατεί να στηρίξει τα σωματεία, μπορεί να το κάνει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ο Δήμος και η Περιφέρεια θέλουν και μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τις ομάδες τους αλλά μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που απαγορεύει απευθείας χρηματοδοτήσεις. Μπορεί λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο, είτε να δώσει στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ειδικό κονδύλι για την ενίσχυση των σωματείων, ή με μια τροπολογία, στα πλαίσια του Κορονοιού, να δώσει το δικαίωμα σε αυτούς να στηρίξουν οικονομικά τις ομάδες. Τρόπους βρίσκεις όταν υπάρχει η βούληση…