ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ | Συνεδρίασε το ΣΑΓΕ – Ανακλήθηκαν άδειες στελεχών των τριών όπλων- Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ναυτική οδηγία της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε σήμερα και θα είναι σε ισχύ μέχρι της 23 Αυγούστου. Στις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ντονμέζ: “Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή”

Το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis”, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία έχει ήδη αποπλεύσει και βρίσκεται αυτή την ώρα 20 ν.μ νοτίως της Αττάλειας, μετά και την νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε σήμερα (10.08.2020) για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού και των πλοίων.

Σε ανάρτηση του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστηρίζει πως το Oruc Reis “έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει”. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την “ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή”. Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει “Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου”.

-Επαφές Μητσοτάκη

Συνεχίζει τις διπλωματικές του κινήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προκλητικότητα της Τουρκίας, μετά και τη σημερινή έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία, για έρευνες του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζο.  

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

-Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

Επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε νέες προκλητικές δηλώσεις, και ενώ του Oruc Reis απέπλευσε προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  

“Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και πρόσθεσε πως “με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Μάλιστα, αμέσως μετά τη Navtex το ερευνητικό πλοίο συνοδεία πολεμικών πλοίων απέπλευσε από το σημείο όπου βρισκόταν, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, πλέοντας προς την περιοχή που δεσμεύει η Navtex.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για την τουρκική άποψη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, “έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως “η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά”.

Πηγή newsit.gr