Σε κρίσιμο σημείο η Λέσβος με τα θετικά δείγματα κορονοιου να αυξάνονται


ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ! Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ιατρών Λέσβου ( ΔΗΠΑΚ )

Η Κυβέρνηση την άνοιξη χρησιμοποίησε όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και καραντίνας για να «κερδίσει χρόνο», και να αντέξει το Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Και επί μήνες ακούγαμε συνεχείς θριαμβολογίες για τα καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
                Τελικά ο «κερδισμένος χρόνος» δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να είναι έτοιμο για κάθε δυσμενή εξέλιξη. Προσλήψεις ελάχιστες (και αυτές μόνο επικουρικού προσωπικού), υλικοτεχνική υποδομή ελάχιστη (με το σταγονόμετρο τα τεστ PCR κ.λπ.),  και οι δαπάνες για την υγεία …μειώθηκαν!! Το 2020 σε σχέση με το 2019, οι καινούργιες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, πολύ μακριά από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες.
Και τελικά, υποχώρηση στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, εγχώριων και ξένων, αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων. Ξεπεράσαμε τα καθημερινά κρούσματα της άνοιξης!! Τώρα η κυβέρνηση μοιάζει να χάνει και τον έλεγχο της κατάστασης.
                Στο νησί μας η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη. Τα θετικά κρούσματα αυξήθηκαν απότομα (και δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλολογία περί ανέλεγκτων νέων!), το νοσοκομείο ήδη ξεπέρασε την χωρητικότητα της μονάδας COVID των έξι (6) κρεβατιών  και προχώρησε σε επέκταση σε άλλη κλινική, άρχισαν ήδη να διασωληνώνονται ασθενείς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθεκτικότητα της ΜΕΘ  και την εξυπηρέτηση ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας (τροχαία ατυχήματα κλπ.).
Επιπλέον, παρουσιάζονται μεγάλες δυσλειτουργίες στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, αστοχίες στην αντιμετώπιση κρουσμάτων με έκθεση σε κίνδυνο γιατρών και νοσηλευτών, απαράδεκτες καταστάσεις οργάνωσης και λήψης τεστ από το Κ.Υ. Μυτιλήνης, με έκθεση ανθρώπων και υγειονομικού προσωπικού σε κίνδυνο, και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
                Εκφράζεται έντονη  πλέον η ανησυχία του κόσμου αλλά και των υγειονομικών στο πως μπορεί να αναστραφεί αυτή η πορεία πριν θρηνήσουμε πολλά θύματα και η κατάσταση  γίνει ανεξέλεγκτη. Αυτή τη στιγμή, στο νησί μας, βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο.
                Η ΔΗΠΑΚ, με αίσθημα ευθύνης, εκτίμησε ιδιαίτερα σοβαρή αυτή την  κατάσταση και θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της αρνητικής πορείας αν παρθούν όλα τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται ΑΜΕΣΑ, δηλαδή:

1. Προσλήψεις τώρα,  με τάχιστες διαδικασίες μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
2. Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής ώστε να γίνονται μαζικά τεστ στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας . Ενίσχυση με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα σε ικανές ποσότητες (μάσκες, γάντια, γυαλιά, φόρμες κλπ.).
                Επειδή η κατάσταση στο νησί απαιτεί ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ και γνωρίζοντας την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τις προσλήψεις, την αύξηση των κλινών, και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η ΔΗΠΑΚ προτείνει:
1. Ένταξη του νέου φορητού νοσοκομείου, (χορηγία Ολλανδικής Κυβέρνησης), στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο νησί. Αυτό θα σημαίνει πενήντα  (50) κλίνες νοσηλείας , έξι κλίνες (6) ΜΑΦ και τέσσερις  (4) κλίνες ΜΕΘ επιπλέον! Θα εξυπηρετεί  τις ανάγκες όλων των ασθενών (ντόπιων και  ξένων).
2. Για να μπορέσει το σύστημα στο νησί να ανταπεξέλθει πρέπει ΤΩΡΑ να ξεκινήσει δουλειά επιπλέον προσωπικό, αλλιώς θα είναι αργά. Η ΔΗΠΑΚ προτείνει να επιταχθούν άμεσα οι ιδιώτες γιατροί και να ενταχθούν στο γενικότερο σχεδιασμό, δηλ. να στελεχώσουν το φορητό νοσοκομείο, και υπηρεσίες υγείας νοσοκομείου και Κ.Υ., ομάδες  για λήψη δειγμάτων, και βοηθητικές στην πολιτική προστασία.
Επιπλέον, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, να ενταχθούν άμεσα στο γενικότερο σχεδιασμό και όσες άνεργες νοσηλεύτριες υπάρχουν στο νησί μέχρι να προσληφθούν από το Υπουργείο.
3. Άμεση εξασφάλιση στο φορητό νοσοκομείο νέου μηχανήματος για τεστ,  ώστε να γίνονται επιτόπου τα τεστ στους ασθενείς χωρίς επιβάρυνση του νοσοκομείου και να εξυπηρετούνται και οι ανάγκες για τεστ στους πρόσφυγες.
4. Σωστότερη  οργάνωση των ιχνηλατήσεων και της ενημέρωσης των επαφών των θετικών κρουσμάτων, ώστε να σταματήσει η σύγχυση που έχει προκληθεί.
Η ΔΗΠΑΚ θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο νησί μας. Κάθε ολιγωρία από την πλευρά των υπευθύνων είναι εγκληματική.
ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ!