Προτάσεις από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες


Σε Μολύβο, Σκάλα Ερεσού, Σιγρι και Σκάλα Καλλονή

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ολοκλήρωσαν τις σχετικές μελέτες και υπέβαλαν πρόταση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία «για τη δημιουργία Προσβάσιμων, Ολοκληρωμένων, θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα».

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου συνολικού προϋπολογισμού 237.325 ευρώ, οι επιλεγμένες θέσεις για τη δημιουργία ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών, είναι οι παραλίες του Μολύβου, της Σκάλας Ερεσού, του Σιγρίου και της Σκάλας Καλλονής.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, η επιλογή των θέσεων έγινε με κριτήρια όπως η ύπαρξη φυσικών χαρακτηριστικών που να τις καθιστούν προσβάσιμες σε ΑμεΑ, οι προσφερόμενες σε αυτές ναυαγοσωστικές υπηρεσίες, η επαρκής παροχή υπηρεσιών διαμονής και εστίασης που διαθέτουν, η υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν -η διάκριση κάποιων εξ αυτών με το βραβείο της Γαλάζιας σημαίας- και η αντιπροσωπευτική τους κατανομή στο σύνολο της διαθέσιμης για κολύμβηση ακτογραμμής του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι σχεδιαζόμενες υποδομές σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου στις προτεινόμενες θέσεις, διαθέτουν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε ο επισκέπτης ΑμεΑ να μη συναντά εμπόδια που σχετίζονται με την διαρρύθμιση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Επιπλέον, η σωστή και ακριβής τοποθέτηση του εξοπλισμού στους χώρους της παραλίας διασφαλίζει την ολοκληρωμένη προσαρμογή ενός τέτοιου χώρου.

Μάλιστα κάθε μια από τις προτεινόμενες θέσεις πρόκειται να περιλαμβάνει: - Αποδυτήρια – ντουζ για ΑμεΑ - Χώρους σκίασης - Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα - Διαδρόμους σύνδεσης των ανωτέρω δομών, οι οποίοι θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Η Αντιδήμαρχος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη δήλωσε σχετικά με την προσπάθεια του Δήμου:

«Έχουμε αποδείξει από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, ότι ασχολούμαστε και παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση αναβάθμισης τόσο της αισθητικής και της καθαριότητας, όσο –κυρίως- και των υπηρεσιών των πανέμορφων παραλιών του νησιού μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι υποχρέωσή μας η αναβάθμιση που επιχειρούμε, να αφορά όλους τους δημότες μας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε αυτές και εκείνων που έχουν κινητικά προβλήματα. Όλες οι κατασκευές που θα γίνουν, προδιαγράφονται ελαφριές, μη μόνιμες, κατασκευασμένες από κατάλληλα υλικά που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον και παρέχουν ευκολία τόσο στην εγκατάσταση, όσο και στην απεγκατάσταση, τη μεταφορά και αποθήκευσή τους την χειμερινή περίοδο. Και φυσικά έχει αξία να σημειωθεί πως προσφέρουμε μία υπηρεσία που εκτός από τους κατοίκους της Λέσβου, θα αφορά και τους επισκέπτες μας, δημιουργώντας έναν ακόμα πόλο έλξης νέων επισκεπτών».