Γ. Μπουρνους: Να χρηματοδοτηθούν όλες οι επενδυτικές προτάσεις ιδιωτικού τομέα του LEADER στη Λέσβο


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ζητώντας τη χρηματοδότηση όλων των θετικά αξιολογημένων επενδυτικών προτάσεων ιδιωτικού τομέα του προγράμματος LEADER στη Λέσβο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά να χρηματοδοτηθούν οι 132 επενδυτικές πρoτάσεις, που έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (υπεύθυνος φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης του Leader για τη Λέσβο), καθώς και από τους αρμόδιους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ωστόσο η αρχική κατανομή κονδυλίων προβλέπει τη χρηματοδότηση μόνο 34 εξ αυτών με το εγκεκριμένο ποσό των 4,27 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η ΕΤΑΛ ΑΕ, με σχετική τεκμηριωμένη πρόταση, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, καθώς και η Περιφερειακή Παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου» έχουν ζητήσει την υπερδέσμευση/ανακατανομή χρηματοδότησης και των υπόλοιπων 98 επενδυτικών προτάσεων δικαιούχων, που απαιτεί την επιπλέον χρηματοδότηση 12,38 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τον Γιάννη Μπουρνού, η εντεινόμενη οικονομική κρίση στη Λέσβο, τα πλήγματα στον τουρισμό την αγροτοκτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή και στους εξαρτώμενους από τον τουρισμό τομείς παραγωγής και απασχόλησης της Λέσβου, επιβάλλουν ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης της οικονομίας την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης, όπως άλλωστε είχε πράξει το Υπουργείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019.

Την ερώτηση του Γιάννη Μπουρνού συνυπέγραψαν άλλοι επτά Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.