Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού: Τι γίνεται με τον δρόμο αεροδρομίου και τη Νότια Παράκαμψη;


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την καθυστέρηση νομιμοποίησης της Εθνικής Οδού Αεροδρομίου-Μυτιλήνης και το προχώρημα της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης.

Παρά τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε πέρυσι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναγκαίες διαδικασίες νομιμοποίησης του δρόμου αεροδρομίου-Μυτιλήνης δεν ολοκληρώθηκαν. Η εκκρεμότητα αυτή καθυστερεί την προώθηση και εκτέλεση σημαντικών έργων όπως:

α) Απολύτως αναγκαίες επισκευές του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο

β) Το έργο του ποδηλατοδρόμου Σουράδας – Νεάπολης ενταγμένο στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λέσβου, με κίνδυνο να χαθεί οριστικά.

γ) Εμπλέκεται επίσης και το πολύπαθο έργο της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, που βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των περιβαλλοντικών όρων.

Για το σημαντικό αυτό έργο, ιδιαίτερης σημασίας για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης της Μυτιλήνης και της πιο σύντομης πρόσβασης στο Αεροδρόμιο από τις Επαρχιακές Οδούς της Λέσβου, επανεκκίνησαν οι διαδικασίες προώθησής του με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (15/2/19). Μετά την απόφαση αυτή, συντάχθηκε μελέτη κόστους – οφέλους ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

δ) Εκτός από τα παραπάνω, μια σημαντικότατη επίπτωση από την καθυστέρηση νομιμοποίησης της εθνικής οδού Αεροδρομίου - Μυτιλήνης, είναι η καθυστέρηση κατασκευής κόμβου στον νέο σταθμό αεροδρομίου Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων και ταλαιπωρία τόσο των επιβατών, όσο και των επαγγελματιών (οδηγών ταξί και λεωφορείων).

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς πότε θα ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση του οδικού άξονα Μυτιλήνης–Κρατήγου και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε να είναι δυνατή η προώθηση ένταξης του έργου Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης;

Την ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι έξι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.