Άμεση στελέχωση της ΔΟΥ Μυτιλήνης και ενιαίο πλαίσιο έκδοσης ΑΦΜ σε πρόσφυγες ζητά ο Γ. Μπουρνους


Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού για τη ΔΟΥ Μυτιλήνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα την υποστελέχωση της ΔΟΥ Μυτιλήνης, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου πλαισίου έκδοσης ΑΦΜ σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην ερώτησή του, την οποία συνυπέγραψαν 17 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά την άμεση ενίσχυση της ΔΟΥ Μυτιλήνης σε έμψυχο δυναμικό, επισημαίνοντας ότι, ενώ είναι επιφορτισμένη με το έργο της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου, το ελεγκτικό έργο της Χίου, αλλά και την έκδοση εγγράφων σχετιζόμενων με το προσφυγικό, παραμένει υποστελεχωμένη και μάλιστα στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν πολλοί υπάλληλοί της. 

Ο Γιάννης Μπουρνούς επισημαίνει ακόμη τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην έκδοση ΑΦΜ σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που το χρειάζονται για να ενοικιάσουν κατοικία ή να εργαστούν νόμιμα για το διάστημα που θα επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας μετά την παροχή ασύλου. Η μη έγκαιρη απόκτηση ΑΦΜ οξύνει δύο καθοριστικά προβλήματα των αναγνωρισμένων προσφύγων: την αστεγία και την αδήλωτη απασχόληση. Οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν δηλαδή να δουν χιλιάδες άστεγους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να κατασκηνώνουν στους δρόμους και τις πλατείες τους και το πρόβλημα γίνεται πολύ εντονότερο στη Λέσβο, που σηκώνει το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά λοιπόν από την αρμόδια ΑΑΔΕ να εκπονήσει και να αποστείλει προς όλες τις ΔΟΥ περιοχών με προσφυγικούς πληθυσμούς ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την έκδοση ΑΦΜ στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ώστε αυτή να γίνεται εγκαίρως και να προλαμβάνονται οι εντάσεις με το προσωπικό, αλλά και οι δυσάρεστες κοινωνικές συνέπειες.