Η σκοπιά | Να προστατευτεί ο ναός της Αγίας Σοφίας από τον τουρκικό θρησκευτικό φανατισμό


Η νέα στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)

O ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί από ιδρύσεως ένα αληθινό κόσμημα του χριστιανικού κόσμου αλλά και ολόκληρης της υφηλίου.

Άρρηκτα συνδεμένος με την αγαπημένη Πόλη των Ελλήνων και λαμπρό έμβλημα της ένδοξης Βυζαντινής αυτοκρατορίας αποτέλεσε μνημείο θρύλων και τόπος αναφοράς μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Στη σύγχρονη εποχή (και έπειτα από τη μετατροπή του σε μουσείο) αποτελεί ιστορικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, αν και είναι το  μοναδικό κτίσμα, που αν και αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, έχει υποστεί τόσες αλλαγές ως προς τη χρήση του.

Τα ιστορικά στοιχεία που δανειζόμαστε από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, μαρτυρούν τις συνεχείς  μετατροπές που δέχτηκε ο  ναός της Αγίας Σοφίας (τουρκικά: Ayasofya, λατινικά: SanctaSophia ή SanctaSapientia, γνωστή και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά η Μεγάλη Εκκλησία).

Η κατά κόσμονΑγια-Σοφιά αποτελεί πρώην χριστιανικό ναό, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα σε μουσείο.

Από το 537 μ.Χ. (ο ομώνυμος ναός του 360 μ.Χ. που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μέχρι σήμερα σε μουσειακό χώρο (AyasofyaMüzesi). Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Η Αγία Σοφία ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, ενώ αποτέλεσε σύμβολο της Πόλης και της κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τηΜίλητο.

Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.

Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Δυστυχώς όμως το σπουδαίο αυτό ιστορικό μνημείο δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακόμη ένα πλήγμα. Το τουρκικό κράτος θέλοντας να αναβιώσει στιγμές άλωσης, αποφάσισε να μετατρέψει και πάλι τη χρήση της Αγίας Σοφίας, αυτή τη φορά από μουσείο σε τζαμί, αδιαφορώντας για τη σημασία, την ιστορικότητα και την μοναδικότητά της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και είναι απορίας άξιο πώς γίνεται τη στιγμή που ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί τον πιο ιστορικό ναό της ορθοδοξίας, κανένας να μην αρθρώνει λέξη και να μην υψώνει ανάστημα γι'αυτή την κατάφωρη αδικία! Πού είναι το επίσημο ελληνικό Κράτος, η ελληνική Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, η ορθόδοξη και ομόδοξη ρωσική Κυβέρνηση, το ρωσικό Πατριαρχείο, η UNESCO, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία με τον Πάπα Φραγκίσκο, η ευρωπαϊκή ένωση και όλος ο χριστιανικός κόσμος;

Τόσο πολύ διστάζουν και φοβούνται να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στον Ερντογάν, στην Τουρκία και στο ισλάμ;

Είναι δυνατόν να σιωπούν όλοι και να δέχονται αδιαμαρτύρητα εν έτι 2020  την βεβήλωση ιστορικών μνημείων με μόνο σκοπό την αναζωπύρωση θρησκευτικού και πολιτικού φανατισμού για την ικανοποίηση άμυαλων εθνικιστών;

Η πολιτική της γείτονος χώρας στηριζόταν ανέκαθεν στην επίδειξη δύναμης. Τελευταία όμως η Τουρκία κάνει ό, τι θέλει, χωρίς να λογαριάζει  κανέναν και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει παγκοσμίως σε Αιγαίο, Λιβύη, Συρία κτλ χωρίς να υπάρχει κανείς που θα θελήσει να βάλει φρένο στα τούρκικα μεγαλεπίβολα σχέδια.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όλοι να πάρουν θέση και να προβούν σε ενέργειες ικανές για να σταματήσει η ξέφρενη τουρκική ασυδοσία, χάρη στην οποία καταστρατηγούνται διεθνή δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Με αφορμή την τελευταία τουρκική πρόκληση θα πρέπει όλος ο παγκόσμιος μηχανισμός να λειτουργήσει για να προστατευτεί ο ναός της Αγίας Σοφίας από τον τουρκικό θρησκευτικό φανατισμό. Κανείς δεν είναι σε θέση πνίξει την ελληνικότητα (αλλά και την παγκόσμια σημασία) αυτού του κληροδοτήματος, όπως συνέβη με την καταστροφή της Σμύρνης και τόσων άλλων περιοχών να όπου τα σημερινά απομεινάρια φανέρωνουν, ότι εκεί έζησαν Έλληνες.

Αλλά κι εμείς με τη σειρά μας ως Έλληνες έχουμε χρέος να μη μείνουμε άπραγοι απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση. Με μποϋκοτάζ στα εισαγόμενα τούρκικα προϊόντα, με παύση στις μετακινήσεις μας προς την Τουρκία αλλά και σε εθνικό επίπεδο με κλείσιμο συνόρων, με αναστολή λειτουργίας ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό, την κατάργηση προξενείων σε Ανδιανούπολη, Σμύρνη, Κομοτηνή και Ρόδο καθώς και η εφαρμογή ποσόστωσης για τους Έλληνες της Κων/πολης με τους τουρκογενείς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΈΡΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΛΥΜΠΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Πήγες:el.wikipedia.org/wiki/Αγία_Σοφία_(Κωνσταντινούπολη)

https://www.youtube.com/watch?v=xsJYLaMv8mc