Την παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών από τα ΚΥΤ ζητάνε οι δήμαρχοι 5 νησιών του Αιγαίου


Με επιστολή τους στον υπουργό

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤA Κ.Υ.Τ. ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΚΩ ΚΑΙ ΛΕΡΟΥ.

Οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, Κω Θεοδόσης Νικηταράς και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, νησιών του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, απέστειλαν κοινή δήλωση - αίτημα με θέμα την παράταση περιορισμού κυκλοφορίας μεταναστών - προσφύγων που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

Αποδέκτες του αιτήματος είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της πρόνοιας που έχει επιδειχθεί από την Κυβέρνηση, με την λήψη δέσμης μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός κυκλοφορίας του πληθυσμού που διαμένει στα ΚΥΤ, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, θα παρακαλούσαμε, να προβείτε σε παράταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων και της μαζικής αποσυμφόρησης των νησιών, ενόψει της σταδιακής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας και των φόβων που εκφράζονται για δεύτερο κύμα διασποράς του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβανομένου υπόψη ότι η κατάσταση στα νησιά μας, δυνητικά αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα τόσο από υγειονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης, παρακαλούμε να μεριμνήσετε, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την μεταφορά του συνόλου των μεταναστών/προσφύγων που διαβιούν στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει απτό δείγμα γραφής για τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την πραγματική βούληση της Κυβέρνησης για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος προς όφελος τόσο των μεταναστών/προσφύγων, όσο και του επί μακρόν σκληρά δοκιμαζόμενο πληθυσμό των νησιωτών.

Η αιτουμένη παράταση είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, η κοινωνική ηρεμία και η προσπάθεια των ήδη πληττομένων από την υγειονομική κρίση επιχειρήσεων των νησιών μας, λαμβανομένης υπ’ όψιν της αρνητικά επιβαρυμένης, τουριστικής περιόδου.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

1) ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΥΤΕΛΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
2) ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ
3) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΝΤΖΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
4) ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ
5) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ