Κίνηση - ματ από Μουτζούρη στον τουρισμό


Γράφει ο Στρατής Τσιντώτας

Τουρισμός και Βόρειο Αιγαίο είναι δυο έννοιες που δυστυχώς τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους. 

Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί, όπως και γνωστές είναι και οι μέχρι τώρα κινήσεις των τοπικών φορέων, αυτοδιοίκησης κτλ, για την αντιστροφή του κλίματος. Με λίγα λόγια ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα του τουρισμού στα νησιά μας και ειδικά η Περιφέρεια που έχει και την βασική ευθύνη, αρκέστηκε στις  εντελώς απαραίτητες και χωρίς αποτέλεσμα ενέργειες. 

Εκθέσεις επί εκθέσεων, πρόχειροι σχεδιασμοί και απλά να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε χωρίς επί της ουσίας να κάνουμε και κάτι σπαταλώντας εκατομμύρια ευρώ.  Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός πως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού, αυτό που απαιτείται πλέον για να πάρει μπρος ο τουρισμός στα νησιά μας είναι ένα ηλεκτροσόκ και αλλαγή πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. 

Για να συμβεί αυτό, προφανώς και θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία αυτής της προσπάθειας άνθρωποι που γνωρίζουν  το «σπορ» και θα ξέρουν πως θα δουλέψουν για να γυρίσει η κατάσταση και αν μη τι άλλο να αρχίσουμε να μιλάμε σιγά – σιγά  για τουρισμό στα νησιά μας. 

Αυτό δηλαδή που απαιτείται να κάνουν  όλοι όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να παραδίδουν τα κλειδιά του κάθε τομέα στους ειδικούς. Κάτι που σπανίζει, για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Στην προσπάθεια λοιπόν που ξεκινά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης για να αλλάξει τα δεδομένα και να κάνει το Βόρειο Αιγαίο ελκυστικό στους τουρίστες, η κίνηση ματ λέγεται Γιώργος Τζιάλλας. 


Πρόκειται για τον  Ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας για θέματα τουρισμού,  ο οποίος είναι πρώην  Γ.Γ Τουρισμού επί θητείας Κουντουρά στο Υπουργείο. Γνωστό στέλεχος της αγοράς, με μακρά εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα στον τομέα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ο  οποίος δεν έχει την παραμικρή σχέση με δημόσιο ή κομματικούς μηχανισμούς.  Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Παν/μίου Πατρών με μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στο Σχεδιασμό (Πολεοδομικός - Χωροταξικός Σχεδιασμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη) από το Πανεπιστήμιο του Tennessee, Knoxville, USA, διαθέτει τεράστια  επαγγελματική εμπειρία σε έργα συμβουλευτικών υπηρεσιών, στη διοίκηση/συντονισμό, διαχείριση και αξιολόγηση έργων και Προγραμμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο των ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ.  Έχει δε σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό, παρακολούθηση και υλοποίηση μελετητικών/συμβουλευτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στη διαχείριση και αξιολόγηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ και το ΕΣΠΑ, καθώς και μεγάλη εμπειρία στην υποστήριξη Διαχειριστικών Αρχών και Δικαιούχων για την υλοποίηση προγραμμάτων και έργων συγχρηματοδοτούμενων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.  Διαθέτει, επίσης, σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού, ανθρώπινων πόρων, απασχόλησης, στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού φορέων, από τη συμμετοχή του στην υλοποίηση σύνθετων μελετητικών και συμβουλευτικών έργων σε σχετικά θέματα στην Ελλάδα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Έχει συμμετάσχει ως εξειδικευμένος σύμβουλος - εμπειρογνώμονας σε μεγάλο αριθμό έργων και μελετών, έχει δε πολύ καλή γνώση του τρόπου λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των διαδικασιών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα πρόσφατα ανέλαβε τον ρόλο εμπειρογνώμονα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και είναι πλήρως εξοικειωμένος με τη χρήση εφαρμογών πληροφορικής.  

Τι κάνει λοιπόν ο Μουτζούρης? Τα αυτονόητα. Φέρνει στην Περιφέρεια ένα εξειδικευμένο σε θέματα τουρισμού επιστήμονα, με βαρύ βιογραφικό και εμπειρία και του αναθέτει την υλοποίηση του σχεδιασμού ενός εγχειρήματος με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.  Πολλές φορές τα πράγματα στην πολιτική είναι πολύ πιο απλά απ  ότι νομίζουμε και εκπλησσόμαστε όταν συμβαίνουν, γιατί τα έχουμε στο μυαλό μας ως πολύ περίπλοκα. Και αν για ένα λόγο ο Μουτζούρης έχει μέχρι σήμερα σε ότι έχει καταπιαστεί κερδίσει τις εντυπώσεις και κάτι κάνει σε σχέση με άλλους, είναι αυτό ακριβώς. Κάνει τα αυτονόητα…