ΚΟΒ υγείας του ΚΚΕ Λέσβου «Μένουμε δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους!»


Πανυγειονομική απεργία στις 16/6

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Υγείας του ΚΚΕ στην Λέσβο στηρίζει την πανυγειονομική απεργία στις 16/6.  Στέκεται  στο πλάι των υγειονομικών, βρίσκεται μαζί τους στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους και διεκδικεί  μαζί τους ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα  υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Tο λεγόμενο  Εθνικό Σύστημα   Υγείας   νοσεί   επικίνδυνα όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στις μέρες μας, αποτέλεσμα της αντιυγειονομικής πολιτικής τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων(ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ),  όσο και της τωρινής (ΝΔ).  Επιπλέον, αναδείχθηκε ο αναποτελεσματικός χαρακτήρας του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, η πλήρης υποβάθμιση  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σχεδόν η πλήρης ανυπαρξία των  κέντρων αποκατάστασης, των  δημόσιων κρατικών κέντρων περίθαλψης ηλικιωμένων, των  δημόσιων ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων κ.τλ. Η αδυναμία  του καπιταλισμού φάνηκε και απο το μεγάλο αριθμό των θυμάτων ακόμη και σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, από το δίλημμα ποιος θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει, και τους ομαδικούς τάφους.

Η καπιταλιστική οικονομία είναι θανάσιμος εχθρός της υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφου ως απάντηση στην σκληρή δουλειά των υγιεινομικών αναμένονται χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, αλλά και η  πολυδιάσπαση του κλάδου των νοσηλευτών.  Eίναι    φανερό λοιπόν ότι ο λαός θα μείνει εκτεθειμένος όσον αφορά στην ασφάλεια αλλά και στην παρακολούθηση της υγείας και   της  ζωής   του.  

Αναμφίβολα, οδηγούμαστε σε επιτάχυνση των αντεργατικών διαδικασιών και μέτρων, τόσο στη χώρα μας αλλά και συνολικά στην ΕΕ με πρόσχημα τον covid. Η κατάσταση του λαού τους επόμενους μήνες θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης.  Η μεγάλης κλίμακας ανεργία, η μείωση των μισθών και η δραστική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων θα συνοδευτούν με αύξηση των φόρων, πιθανές μειώσεις συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο, τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα δεν θα μπορούν πια να κρυφτούν. 

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να ανεχθούν την εμπέδωση της άποψης  ότι είναι σχεδόν φυσικό φαινόμενο η αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας να εξασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια όλων, σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες.   Δεν θα ανεχτούν να πληρώσουν και αυτή  την κρίση.

Για τους εργαζόμενους στην Υγεία ο μόνος δρόμος είναι η αγωνιστική παρέμβαση σε αυτές τις εξελιξεις και για αυτό  τους καλούμε  να παλέψουν μαζί με τα λαϊκά στρώματα και τους φορείς τους:

Να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, μόνιμη και σταθερή  δουλειά για όλους.

Μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της πρόνοιας και του  ΕΚΑΒ .

Να αυξηθούν τα κρεββάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και να επιταχθούν τα ιδιωτικά.

Για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών (Τεστ , δωρεάν αναγκαία μέσα προστασίας κ.τ.λ)