Η σκοπιά | «ΛΕΣΒΟΣ…Περί Ρομά ή Αθίγγανων ο λόγος…»


Η νέα στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

-Περί Ρομά ή Αθίγγανων ο λόγος…

Βρίσκονται εγκατεστημένοι πολλά χρόνια τώρα σε διάφορους δήμους της χώρας μας (Λάρισας, Αττικής, Κορίνθου), όπως και στο δικό μας νησί όπως και σε όλο τον κόσμο
Αλβανία -μεταξύ 100 και 150 χιλιάδων, Ρουμανία - μεταξύ 535.250 και 1,2 και 1,5 εκατομυρίων, Ουγγαρία - μεταξύ 600 και 800 χιλιάδων, Βουλγαρία - περίπου 750 χιλιάδες, Σερβία - περίπου 700 χιλιάδες, Ισπανία - μεταξύ 600 και 800 χιλιάδων, Σλοβακία - μεταξύ 350 και 520 χιλιάδων, Σκοπιά  - 260 χιλιάδες,Τσεχία - μεταξύ 150 και 300 χιλιάδων, Γαλλία - 310 χιλιάδες, Τουρκία - 2 έως 5 εκατομύρια, Ελλάδα - Η Πολιτεία τούς υπολογίζει σε 120-150 χιλιάδες.

Άλλοτε εναρμονισμένοι και ενταγμένοι μέσα στον αστικό ιστό και την κοινωνία, άλλοτε εντελώς στο περιθώριο, όμως πάντοτε με αρκετά προβλήματα (κυρίως δυσκολίες επιβίωσης), τα οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν με το εμπόριο κάθε λογής πραμάτειας.

Οι Ρομά ή Αθίγγανοι, άνθρωποι που κουβαλούν ανά τους αιώνες μέσα τους παράδοση και έθιμα, ζουν κυρίως μια νομαδική ζωή και παρόλο τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους δεν αξίζουν σε καμία των περιπτώσεων την αδιαφορία της πολιτείας, πόσο μάλλον μια ρατσιστική αντιμετώπιση της κοινωνίας μας. Έχουν κι αυτοί τις ίδιες ανάγκες, πληθώρα βασικών προβλημάτων και ελλείψεων και αυτό που χρειάζονται απαραιτήτως είναι η ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Ο βασικότερος όμως λόγος που στερούνται αυτής, δεν έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο ζωής τους, αλλά κυρίως με την παραβατικότητα κάποιων από αυτούς. Κι αυτό είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.

Κι όσο κι αν είναι θεμελιωμένα τα δικαιώματά τους ενάντια σε κάθε είδους απαράδεκτες ρατσιστικές συμπεριφορές, άλλη τόση είναι η υποχρέωσή τους να κατανοούν και να σέβονται τα δικαιώματα κάθε συμπολίτη τους.

Εδώ στο Δήμο Μυτιλήνης οι Ρομά ή Αθίγγανοι ζουν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Τους παραχωρήθηκε προ ετών από τους αρμοδίους φορείς ειδικός χώρος για τη δημιουργία καταυλισμού. Και ο χώρος αυτός αντί να τύχει σεβασμού και αξιοποίησης, μετατράπηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους Ρομά η Αθίγγανους  σε "κρανίου τόπο", ενώ σε άλλες  περιοχές της Ελλάδος όπου διαβιούν Ρομά η Αθίγγανοι, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Είναι αυτονόητο, ότι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι θα έπρεπε σήμερα να στεγάζονται σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, μα ποιος όμως βεβαιώνει, ότι δεν θα μετατραπούν σύντομα κι αυτές σε ρημαγμένα κτήρια; Γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι, αν τελικά έχουν συνηθίσει οι Αθίγγανοι σε αυτό τον τρόπο ζωής-διαμονής οπουδήποτε στην ύπαιθρο, σε πάρκα, παραλίες και δημόσια πάρκινγκ χωρίς απαραίτητα να τηρούν και τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Γιατί άραγε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι Ρομά ή Αθίγγανοι  επιλέγουν να διαμείνουν σε κατοικίες με όλες τις ανέσεις τους  και όχι κυριολεκτικά στο δρόμο, όπως εξακολουθούν να κάνουν οι Ρομά ή Αθίγγανοι  της Μυτιλήνης;

Είναι επίσης γνωστό, ότι τρέχουν αρκετά προγράμματα στήριξης και ένταξης των ανθρώπων αυτών, όμως οι ίδιοι προτιμούν να "επενδύουν" διαφορετικά και κατά το δοκούν την όποια οικονομική κρατική βοήθεια, αντί να στοχεύουν στο να βελτιώσουν τις δικές τους συνθήκες διαβίωσης ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις που βλέπουν στην βελτίωση της ζωής τους .
Δυστυχώς ορισμένοι Ρομά ή Αθίγγανοι  που διαβιούν στο δήμο μας, δείχνουν πολλές φορές σημάδια μη εναρμόνισης με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, επιλέγοντας την οδό της παραβατικότητας. Και είναι αναρίθμητα τα παράπονα συμπολιτών μας, που είτε έπεσαν θύματα κλοπής ή φθοράς της περιουσίας τους, ακόμα και από ανήλικους Ρομά ή Αθίγγανους .

Η δε κατάσταση στο δημόσιο πάρκινγκ της πόλης μας είναι μάλλον τραγική, γεγονός που αμαυρώνει την εικόνα του δήμου μας. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που διστάζουν να παρκάρουν το όχημά τους στην περιοχή αυτή και όταν το πράξουν καταλήγουν με φθορές σε αμάξωμα και λάστιχα. Όπως και το γεγονός ότι πολλοί  Ρομά ή Αθίγγανοι  κυκλοφορούν με οχήματα που είτε είναι  ανασφάλιστα είτε παντελώς ακατάλληλα προς κυκλοφορία και αποτελούν  δημόσιο κίνδυνο .

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπεριφορές Ρομά ή Αθίγγανοι  , που τους φέρνουν σε σύγκρουση με μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, που τους στοχοποιεί ως περιθωριακά και παραβατικά στοιχεία, γεγονός που τους διαφοροποιεί λίγο-πολύ με τους Ρομά ή Αθίγγανους της υπόλοιπης Ελλάδας.

Και ως επακόλουθο είναι να αντιμετωπίζονται όλοι οι Ρομά ή Αθίγγανοι, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές,  όμοια με εκείνους που σχεδόν καθημερινά παραβαίνουν νόμους προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις της κοινωνίας μας.

Το τελικό συμπέρασμα είναι, ότι εδώ κάτι δεν γίνεται σωστά με τους Ρομά ή Αθίγγανους .

Οι αρμόδιες αρχές και η πολιτεία είναι εκείνες που μπορούν, αφού πρωτίστως απομονώσουν τα παραβατικά στοιχεία και αφού συνδράμουν προς την έκλειψη φαινομένων αυθαίρετης κατασκήνωσης, επαιτείας και πάσης παρανομίας, να βοηθήσουν στην πλήρη ένταξη των Ρομά ή Αθίγγανων στην κοινωνία.

Αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ορθή χρήση προγραμμάτων στήριξης των Ρομά ή Αθίγγανων μέσω επιστημονικών φορέων και με τις κατάλληλες υποδομές, μπορεί να επιτευχθεί η πλέον αρμονική συμβίωση όλων για την Μυτιλήνη.

ιστορική ανάδρομη :  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AC


(ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΛΥΜΠΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ)