Τέλος; στο όνειρο της αναβάθμισης του Σχολικού Συγκροτήματος της Ακαδημίας Μυτιλήνης;


Ανακοίνωση από την παράταξη με Πυξίδα τον Πολίτη

Την Παρασκευή 29/05/2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης,  κληθήκαμε να εγκρίνουμε   τη διάλυση της σύμβασης ενός ακόμα μεγάλου έργου προϋπολογισμού 1,217,499.25 € (με ΦΠΑ).

Κριθήκαμε να εγκρίνουμε τη διάλυση της σύμβασης για  την : «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης» «υπαιτιότητα του Κυρίου του έργου», που είναι ο Δήμος Μυτιλήνης.

 Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Στις 5/08/2019 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο δήμο Μυτιλήνης και στην ανάδοχο εταιρεία «ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» για την κατασκευή του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης».

Ο Δήμος Μυτιλήνης έπρεπε μετά την υπογραφή της σύμβασης να εξασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε ο ανάδοχος να μπορεί το φθινόπωρο  να ξεκινήσει τις εργασίες. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ο Δήμος έπρεπε να μεριμνήσει για τη στέγαση των μαθητών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε το Σεπτέμβρη, ούτε τον Οκτώβρη με αποτέλεσμα ο ανάδοχος το Νοέμβριο να καταθέσει αίτηση για διάλυση της σύμβασης με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, δηλαδή του Δήμου και στις 09/04/2020 αίτηση για Προσωρινή & Οριστική παραλαβή καθώς και καταβολή αποζημίωσης τεκμαιρόμενου οφέλους.

Που με λίγα λόγια σημαίνει πως και το έργο δεν ξεκινά και ο Δήμος σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πληρώσει  23,413.45€,  όπως προτείνει η επιτροπή παραλαβής του έργου, επειδή ο Δήμος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία.

Γεννιούνται όμως και άλλα ερωτήματα;

Ποια  θα είναι στη συνέχεια η τύχη αυτού του έργου;
Θα κληθούν οι επόμενοι μειοδότες;
Θα επαναδημοπρατηθεί;

Τι κινδύνους δημιουργεί η αδυναμία απορρόφησης χρημάτων μέσα στο 2019 και πιθανόν και μέσα στο 2020 για την απένταξη του έργου;

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να μας απαντήσει η Δημοτική αρχή!  
Όμως στο συγκεκριμένο δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαμε να εγκρίνουμε μόνο τη διάλυση της σύμβασης του προαναφερόμενου έργου αλλά και τη διάλυση της σύμβασης του έργου  ««ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΩΣ ΠΑΛΙΟ Δ.Ε. ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ» που σήμερα μπορεί να ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά η διάλυση της σύμβασης γίνεται υπαιτιότητα του Δήμου Μυτιλήνης και για αυτό θα πληρώσουμε αποζημίωση άλλες 15.000 ευρώ στον ανάδοχο.

Και μπορεί η εισήγηση να επικαλείται καθυστερήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (συμφωνεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτό;) αλλά ο Δήμος δεν είναι αυτός που έχει την ευθύνη να ελέγχει και να πιέζει ώστε να μη φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις; Γι’ αυτό άλλωστε και ο νόμος ζητάει από το Δήμο να πληρώσει την αποζημίωση και όχι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Έτσι αν καταλάβατε καλά στο Δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής πετάχτηκαν υπαιτιότητα του Δήμου 38.413 ζεστά χιλιάρικα
επειδή η Δημοτική αρχή πάλι δεν πρόλαβε…

Τι θα γίνει λοιπόν;

 Έτσι θα συνεχίσουμε; Θα χάνονται έργα και θα πετάμε τα χιλιάρικα για αποζημιώσεις; Η εικόνα που προκύπτει είναι η εικόνα μιας Δημοτικής αρχής που δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ζεστό χρήμα να ολοκληρώσει εγκεκριμένα έργα και που τρέχει να πληρώνει αποζημιώσεις στους αναδόχους!

Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός; Παρακολουθεί κανείς τις προθεσμίες τα έργα που περιμένουν θα έχουν την ίδια τύχη; Θα ξαναδούμε το ίδιο σκηνικό;

Ελέγχει αλήθεια κάποια κρατική υπηρεσία αν προκύπτουν ευθύνες για χρήματα που χάνονται με αυτό τον τρόπο;

Και πάλι, ήρεμα ρωτάμε!

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ