Συνωστισμός, μουσικές στην διαπασών και παρτι μέχρι τα μεσάνυχτα στην Πλατεία Σαπφούς


Αυτήν την Πλατεία θέλουμε;

*Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης του LesvosPost.com) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Ξέρω ότι πολλοί θα αντιδράσουν με αυτά που γράφω παρακάτω, πολλοί θα με πουν φασίστα, ρατσιστή, ότι δεν είναι δημοκρατικό αυτό κτλ.. Εεε τα χουμε μάθει πια….

Όλοι εσείς που θα επιλέξετε να σχολιάσετε αρνητικά κάντε μια βόλτα σε κεντρικές πλατείες πόλεων ανά την Ελλάδα.. και μετά σχολιάστε

Καταρχήν δεν έχουμε, δεν έχω κάτι ούτε με την ομάδα Αφρικανών της Μοριας Rad Music ούτε με αυτούς που διοργάνωσαν αυτό το παρτι στην πλατεία Σαπφούς.

-Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Το Σαββατοκύριακο η πλατεία Σαπφούς από το απόγευμα εως αργα αργά την νύχτα ήταν κατειλημμένη από μετανάστες, πρόσφυγες, αλληλέγγυους, κάθε λογής αλλοδαπούς από Frontex, ΜΚΟ, εθελοντές, αλλά και δικούς μας ντόπιους κυρίως από αριστερές οργανώσεις και τις γνωστές τοπικές ΜΚΟ..

Το Σάββατο λοιπόν όλοι αυτοί γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα προσφύγων (και καλά έκαναν), ενώ χτες Κυριακή γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικής..

Μέχρι εδώ ας πούμε όλα καλά..

Η πλατεία Σαπφούς, τα τελευταία χρόνια τα έχει δει όλα, πορείες, επεισόδια, αίματα, μαχαιριές , μουσικές, εκθέσεις, συναυλίες, πολιτικές ομιλίες, προεκλογικούς αγώνες.. έως και υπαίθριο καταυλισμό την είχαν μετατρέψει κάποτε.. με τα γνωστά τότε αποτελέσματα….

Η πλατεία που αν δεν κάνουμε λάθος ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης όπως και όλοι οι κοινόχρηστοι δημοτικοί χώροι είναι για όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης..

Αντιθέτως συχνά πυκνά όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, να χορέψει, να μιλήσει, να κατασκηνώσει κτλ την χρησιμοποιεί αυθαίρετα σαν ιδιοκτησία του..

Λίγοι φυσικά είναι αυτοί που παίρνουν άδεια από κάπου, είτε λέγεται δήμος Μυτιλήνης, είτε λιμενικό είτε αστυνομία κτλ…

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος και τα μαγαζιά βιώνουν μια κατάχρηση της χρήσης του κεντρικότερου σημείου της πόλης μας.. της πλατείας Σαπφούς και έχει αγανακτήσει, ο καθένας όποτε το θελήσει και χωρίς να λογαριάζει κανέναν και χωρίς να ρωτά αν υπάρχει κάποια άλλη δράση προς όφελος των πολιτών .Ότι ώρα και να ναι μαζεύεται και διαμαρτύρεται για το δικό του λογο.. Βεβαίως και είναι όλα επιτρεπτά στη δημοκρατία

-Πάμε στο χτες…..

Χτες λοιπόν είχαμε τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής, όπου διάφοροι αποφάσισαν να στήσουν ένα «πανηγύρι» στην πλατεία Σαπφούς..


Έστησαν λοιπόν ένα σκηνικό με δυνατή ξένη μουσική, με φωτορυθμικα και εκατοντάδες κόσμου να χορεύουν έως και τις 2:00 τα μεσάνυχτα ασταμάτητα χωρίς φυσικά κανένα μέτρο προστασίας για την διάδοση του κορονοιου και με την αστυνομία να βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα φυλάσσοντας αυτό το "πανηγύρι" από τους ντόπιους που θα αντιδρούσαν….


-Και πάμε στο ρεζουμέ της υπόθεσης …

Την ώρα πού ακυρώθηκαν όλες οι τοπικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, όλα τα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού μας, την ώρα που τα μαγαζιά εστίασης είναι άδεια αν και έχουμε τέλη Ιουνίου, την ώρα που όλες οι θρησκευτικές τελετές έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και γίνονται με μέτρα προστασίας κατά του κορονοιου, την ώρα που «καταργήθηκε» μέχρι και το άγημα της σημαίας..... κάποιοι αψηφώντας τα μέτρα ασφαλείας προκαλούν το κοινό αίσθημα και δικαίως οι ντόπιοι πολίτες αντιδρούν και φυσικά δεν τηρούν ούτε αυτοί τα μέτρα..

Να σημειώσουμε ότι μέσα Μαΐου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης ειχε κάνει πρόταση ώστε η πλατεία τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως να απελευθερωθεί απ΄ολες αυτές τις δράσεις και όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί να κάνει κάποια δράση να πάρει την σχετική άδεια..Τι πιο σωστό;

Η επιστολή του κ Τσακιρη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το αφαν κατε της Λέσβου, επιστολές, δελτία τύπου, διαμαρτυρίες και τελικά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από την Δ.Κ Μυτιλήνης……

-Και τα ερωτήματα… που δεν θα απαντηθούν ποτέ

Τελικά ποιος προκαλεί τους ντόπιους πολίτες; Ποιος τους ξεσηκώνει;

Γιατί η αστυνομία επιλεκτικά κάνει εφόδους σε καταστήματα της Λέσβου ώστε να δει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, Ενώ στην πλατεία δεν υπάρχει κορονοιος;

Γιατί η αστυνομία κάνει εφόδους σε μπαρ στις 2:30 και 3 τα μεσάνυχτα ώστε να κλείσουν την μουσική; Την ώρα που χτες η μουσική από την πλατεία Σαπφούς ακουγόταν και λόγο του αέρα χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία;;

Ποιος τελικά δίνει τις άδειες ώστε να γίνονται αυτές οι μαζικές εκδηλώσεις;

Μπορούμε εμείς αύριο να στήσουμε σκηνή, να βάλουμε φωτορυθμικα, να φέρουμε μπουζούκια και να παίζουν μέχρι τα ξημερώματα ελεύθερα; Χωρίς να ρωτήσουμε κανένα;

Και επιτέλους μια έκκληση στο δήμο Μυτιλήνης αλλάξτε την μορφή της πλατείας, κάντε την ποιο ελκυστική προς τους πολίτες, προς τους τουρίστες, βάλτε ένα σιντριβάνι πχ.

Και φυσικά βάλτε φωτισμό, ένα χρόνιο αίτημα των καταστηματαρχών που βρίσκονται δίπλα στην πλατεία.

Είναι αδιανόητο η κεντρική πλατεία, το κέντρο του νησιού όταν σκοτεινιάζει να φοβάσαι να πλησιάσεις… Να είναι σκοτεινά, μέσα στα μαύρα σκοτάδια..


Αυτά εν ολίγοις..

Αναμένω τα σχόλια ειτε θετικά είτε όχι.. Δημοκρατία άλλωστε έχουμε και είμαστε το μοναδικό ΜΜΕ ηλεκτρονικό στην Λέσβο που δεν διαγράφουμε κανένα σχόλιο….


Καλή σας εβδομάδα