Ολόκληρο το σχέδιο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης


Εισηγητικής επιστολή των εκλεγμένων συμβούλων της παράταξης της Δ/Κ Μυτιλήνης «Με συνέπεια κι ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη!!» με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμησης και τραπεζοκαθισμάτων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης (Λαδάδικα)

Σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του μέτρου της περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης (κυρίως περιοχή Λαδάδικα, Κουμιδιά, κ.ο.κ.) για το καλοκαίρι του 2020 και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, καταθέτουμε το παρακάτω ολοκληρωμένο σχέδιο:    

Πλήρης νυχτερινή πεζοδρόμηση, οδού Χίου (από τη συμβολή με την Αρχιπελάγους), Πλατείας “Μουσικού Καφενείου”, οδού Μητροπόλεως, οδού Μεθοδίου, οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, οδού Αθ. Μητρέλια (από τη συμβολή με τη Λήμνου) και οδού Ικαρίας.  Κατά τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί πλήρης ενοποίηση του χώρου σ’ ένα συνολικό νυχτερινό αστικό τοπίο και σ’ έναν ολοκληρωμένο χώρο περιπάτου, αφού οι μόνιμα χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι Αρχιπελάγους, Κομνηνάκη, Σάμου, Αγίου Ευστρατίου και Αιγαίου, θα ενοποιηθούν ουσιαστικά με τα μόνιμα πεζοδρομημένα εσωτερικά στενά δρομάκια των Λαδάδικων.

Από όλες τις παραπάνω οδούς και από ώρα 9 μ.μ. έως 4 π.μ., δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων (πλην ασθενοφόρων, πυροσβεστικών και οχημάτων Τροχαίας, σε περίπτωση ανάγκης). 

Επίσης, εξαίρεση στις παραπάνω απαγορεύσεις διέλευσης & στάθμευσης οχημάτων, αποτελεί η περίπτωση των οδών Χίου, Πλατείας “Μουσικού Καφενείου” και Μητροπόλεως, από τις οποίες κατά τις παραπάνω ώρες (λειτουργίας του μέτρου), θα επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων ΜΟΝΟ των περιοίκων (Κουλμπάρας και Αγίων Θεοδώρων), που θα προμηθευτούν ειδική κάρτα διέλευσης, με κατεύθυνση τις οδούς Βερναρδάκη και Μητροπόλεως, προκειμένου να μπορούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. 

Με τον τρόπο αυτό θα πάψει να υφίσταται η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να κυκλοφορούν, να παράγουν ηχορύπανση, να παρκάρουν παντού ανεξέλεγκτα, να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, κ.ο.κ.

Τα οχήματα που κατέρχονται από την οδό Πιττακού προς το κέντρο, αντί να εισέρχονται στην Ικαρίας, όπως συμβαίνει σήμερα, θα κατευθύνονται είτε προς την οδό Λήμνου (που θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί από πεζόδρομος, αφού σήμερα δεν έχει κανένα νόημα η διατήρησή του), είτε δεξιά προς την Ερμού και στη συνέχεια αριστερά στην οδό Λοχαγού Γεωργίου Βούτσικα, ώστε να οδηγούνται στην Προκυμαία (και το σημείο αυτό της Ερμού, για περίπου 50 μέτρα, θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί από πεζόδρομος).

Για την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω, θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες σήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για την ορθή λειτουργία του μέτρου, θα ζητηθεί η συνδρομή της Τροχαίας, η οποία δειγματοληπτικά θα μπορεί να ελέγχει την κατοχή καρτών διέλευσης. 

Σε όλες τις παραπάνω οδούς και κατά τις ώρες των πεζοδρομήσεων, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα έχουν τη δυνατότητα για ήπια μόνο ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τηρουμένων των κανόνων και των περιορισμών που ισχύουν από τη νομοθεσία. Με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, θα γραμμογραφηθεί πλήρως η οριοθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (εμφανής κίτρινη γραμμή), για το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας που έχει το καθένα και κατά τρόπο που να μπορούν να διέρχονται απρόσκοπτα όλα τα προαναφερόμενα οχήματα). Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέραν του ορίου που θα καθορίζει η “κίτρινη γραμμή”, θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους αυθαιρετούντες παραβάτες. Επιπλέον απαγορεύονται ρητά, οι μόνιμες κατασκευές εντός των πεζοδρόμων (μόνιμων & νυχτερινών).   

Σε ορισμένα σημεία της εν λόγω περιοχής (κυρίως στα στενά δρομάκια, όπου η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι αδύνατη), τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών με μάνικες, κατόπιν σχετικής εισηγητικής πρότασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.   

Στην Προκυμαία Μυτιλήνης επί της Κουντουριώτη (από την πλευρά της θάλασσας) και από το σημείο έναντι Bar – Restaurant “Verde” έως το σημείο έναντι του Κεντρικού Λιμεναρχείου, δημιουργία θέσεων αποκλειστικής στάθμευσης – parking δικύκλων και δύο θέσεων parking αυτοκινήτων A.M.E.A.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  της περιοχής,  υποχρεούνται να τηρούν το ωράριο λειτουργίας, καθώς και τα νόμιμα decibel ήχου ως προς τη μουσική. Από τις υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, θα πραγματοποιούνται κατά τακτά διαστήματα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη νόμιμη λειτουργία των παραπάνω. Επιπλέον, όλα τα καταστήματα υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις πολεοδομικές διατάξεις περί αυθαιρεσιών, σε κατασκευές και λοιπές επεκτάσεις.

Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (χαρτιά συσκευασίας, κούτες, κ.ο.κ.), θα παρακρατούνται εντός των καταστημάτων και θα παραδίδονται προς αποκομιδή κατά τη στιγμή της διέλευσης του απορριμματοφόρου οχήματος ανακύκλωσης, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι περιοδικές (ιδιαίτερα οι νυχτερινές) πεζοδρομήσεις, τελούν υπό την απόλυτη δικαιοδοσία των εκλεγμένων δημοτικών αρχών και εφαρμόζονται κατά κόρον σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στις περισσότερες πόλεις του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του Μολύβου (Μήθυμνας), όπου η περιοδική νυχτερινή πεζοδρόμηση, εφαρμόζεται με επιτυχία – κατά γενική ομολογία – σε ετήσια βάση, κάθε καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες.   

Οι απόλυτα “ευνοημένοι” από το μέτρο της περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί, είναι οι περίοικοι της περιοχής, δεδομένου ότι: α) δεν θα ενοχλούνται πλέον από τις οχλήσεις που προκαλούν τα  ανεξέλεγκτα διερχόμενα και σταθμευμένα οχήματα τρίτων και από το γενικότερο τριτοκοσμικό συνονθύλευμα που επικρατεί σήμερα, ενώ οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα, να απολαμβάνουν όλο το βράδυ, την τάξη που θα προκαλέσει η πεζοδρόμηση σε όλη την περιοχή, και β) θα είναι οι μόνοι που θα έχουν το δικαίωμα, να εισέρχονται νόμιμα με τα οχήματά τους εντός της πεζοδρομημένης περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ευκολότερη εξεύρεση χώρων στάθμευσης, ευκολότεροι ελιγμοί, κ.ο.κ.).  

Η επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένες μόνο οδούς και όχι στο σύνολο της περιοχής (σύμφωνα με τα παραπάνω), εκτός του ότι ουσιαστικά δεν θα επιτύχει την ενοποίηση του χώρου σ’ ένα συνολικό νυχτερινό αστικό τοπίο και σε έναν ολοκληρωμένο χώρο περιπάτου, γεγονός που αποτελεί τον αποκλειστικό στόχο, είναι πιθανό να ευνοήσει συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε βάρος άλλων, που θα λειτουργούν σε περιβάλλον πλήρους όχλησης. Επί παραδείγματι, η νυχτερινή πεζοδρόμηση της οδού Μητρέλια, χωρίς παράλληλα να πεζοδρομηθεί και η οδός Ικαρίας, πιθανόν να θίγει τα καταστήματα της τελευταίας, διότι όχι μόνο δεν θα τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων της πεζοδρόμησης (που την επιζητούν διακαώς), αλλά επιπροσθέτως θα επιφορτωθούν και με πολύ παραπάνω όχληση, αφού όλα τα οχήματα που θα κατέρχονται την Πιττακού, θα διοχετεύονται σ' αυτήν (και με τα φώτα στραμμένα πάνω τους).

Με τιμή,

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Δ/Κ Μυτιλήνης της παράταξης “Με συνέπεια κι ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη !!!”

Αλέκος Κουζινόγλου 
Λένα Πετρέλλη
Πάνος Πίτσιος
Βαγγέλης Χατζημανώλης