«Ναι» αλλά με όρους από το "Κιρκινέτσι" στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης..


Το "Κιρκινέτσι" για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο ιστορικό κέντρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «Το Κιρκινέτσι» και με αφορμή τη συζήτηση για την ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης αλλά και την ανάγκη στήριξης των επιχειρηματιών της περιοχής που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου covid 19, δημόσια καταθέτει τα παρακάτω:

Με ευθύνη της δημοτικής αρχής οδηγούμαστε πάλι Μάιο μήνα σε πρόχειρες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη διαχείριση του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης. Και αυτό παρά το ότι με πρόταση των αιρετών μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας Μυτιλήνης Στρατή Μπαλάσκα και Μίνας Αδαλή (Προέδρου και μέλους του Συλλόγου μας αντίστοιχα) προτάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης και εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Σήμερα αν η απόφαση είχε υλοποιηθεί από τη Δημοτική αρχή θα συζητούσαμε την πεζοδρόμηση και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών σε συνθήκες νομιμότητας και φυσικά και σε όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Δεδομένης της κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δημόσια επαναλαμβάνουμε αυτό στο οποίο επιμένουμε τρία χρόνια τώρα.

Είμαστε υπέρ της πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου στο σύνολό του.

Υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει στη βάση μιας προσωρινής ρύθμισης της κυκλοφορίας στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η οποία θα εγκριθεί με νόμιμο τρόπο ούτως ώστε να υπάρξουν προσωρινοί όροι χρήσης του ιστορικού κέντρου της πόλης ως δίκτυο πεζοδρόμων.

Απαράβατος όρος από μέρους του συλλόγου μας είναι η διατήρηση της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων ιδιωτών ή δημόσιων μέσων (αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης),

Στην οδό Χίου από την είσοδο της στην οδό Αρχιπελάγους μέχρι τη συμβολή της με την Αθανασίου Μητρέλια, Στην ανώνυμη πλατεία (την επιλεγόμενη πλατεία Μουσικού Καφενείου), Στην οδό Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,  Και στην οδό Βερναρδάκη επίσης σε όλο το μήκος της.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να απαγορευθεί καθ όλο το 24ωρο η στάση και η στάθμευση δικύκλων και αυτοκινήτων (πλην αυτοκινήτων ανεφοδιασμού καταστημάτων έως τις 11 το πρωί) στο παραπάνω περιγραφόμενο τμήμα των οδών Χίου και Μητροπόλεως και της οδού Βερναρδάκη έως τη συμβολή της με τις οδούς Κιλκίς και Σαρανταπόρου.

Ως χώρος στάθμευσης δικύκλων μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα τμήματα των οδών Αρχιπελάγους και Κουντουριώτη στη συμβολή τους τα οποία έχουν καταληφθεί από παράνομες κατασκευές ιδιωτών που έχουν επεκτείνει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα όχι μόνο στα πεζοδρόμια αλλά και σε μεγάλα τμήματα των δρόμων με την ανοχή όλων ανεξαιρέτως των αρμοδίων.

Δεδομένων των παραπάνω θα μπορούσε να πεζοδρομηθεί το σύνολο του δικτύου των οδών του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνεται στο τμήμα της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Χίου, Μητροπόλεως, Ερμού, Δωδεκανήσου Αρχιπελάγους έως τη συμβολή της με την οδό Χίου. Επίσης ως πεζόδρομος μπορεί να λειτουργήσει και όλη η οδός Κομνηνάκη έως τη συμβολή της με την οδό Σκρα.

Στο τμήμα αυτό η πεζοδρόμηση θα μπορούσε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση με εξαίρεση τις οδούς Αθανασίου Μητρέλια και Ικαρίας και της οδού Κομνηνάκη έως το πάρκο Χατζηδήμου που θα πεζοδρομούνται μόνο κατά τις βραδινές ώρες (από τις 8 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όροι χρήσης των πεζοδρόμων αυτών από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι:

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των οδών με τρόπο που δεν θα παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα της υγείας, της ζωής, της ασφάλειας, της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης των πεζών αλλά και συμπολιτών μας που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες  και της ιδιοκτησίας.

Χωρίς δημιουργία μόνιμων ή ημιμόνιμων κατασκευών (πέργκολες, δάπεδα κλπ) ή και με την καθαίρεση αυτών όπου έχουν κατασκευαστεί.

Χωρίς να τοποθετούνται γλάστρες, βαρέλια και ζαρντινιέρες με φυτά ή άλλες κατασκευές με διακοσμητικό χαρακτήρα. Απομάκρυνση των ήδη αναπτυγμένων.

Χρήση μουσικών οργάνων σύμφωνα με τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και χωρίς να παραβιάζονται τα όρια της έντασης του ήχου και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Λειτουργία δικτύου αποκομιδής απορριμμάτων, με την αποκομιδή να γίνεται συγκεκριμένες ώρες  σε συγκεκριμένα σημεία από κάδους απορριμμάτων στους χώρους των μαγαζιών.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι η πανδημία του κορονοϊού δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτό που επιμένουμε να λέμε. Η εποχή που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει ότι θέλει ανήκει στο παρελθόν. Οι πεζόδρομοι μπορούν και πρέπει να είναι πεζόδρομοι, που θα λειτουργούν με όρους νομιμότητας σε όφελος πεζών και επιχειρηματιών και όχι ως ιδιωτικοί χώροι καταστημάτων

Ο Σύλλογός μας επαναλαμβάνει κάτι που από την ίδρυση του είχε τονίσει.
Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου μπορούμε να συμβιώσουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.

Τα σπίτια μας όμως δεν είναι οι πίσω αυλές ούτε οι αποθήκες των καταστημάτων, ούτε οι χώροι στάθμευσης των πελατών των καταστημάτων Και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ ως τέτοιοι.

Οι αγώνες μας είχαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων των καταστημάτων μέσα από τα σπίτια, η τήρηση κανόνων καθαριότητας, η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Όλων όσων μένουν ή απλά κινούνται στο ιστορικό κέντρο. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και την πίστη στην ανάγκη να συμβιώσουμε και να δουλέψουμε όλοι στο ομορφότερο κομμάτι της πόλης μας.

Τα παραπάνω με τη μορφή επιστολής, κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Μυτιλήνης (αρμόδιους Αντιδημάρχους ποιότητας ζωής και τεχνικών υπηρεσιών και στο γραφείο Δημάρχου), στην Kοινότητα Μυτιλήνης και στο Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα»