Σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας Μυτιλήνης και στο εξωτερικού ιατρείο του ΚΥΤ Μόριας η Μαρία Κομνηνάκα


Δήλωση Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Για τα ζητήματα υγείας του νησιού μας

Ξεχωριστές συναντήσεις είχε χθές Τετάρτη, 27 Μάη, η βουλευτής  με το Δοιηκητή κ. Γεώργιο Καμπούρη, και το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης κ. Ελεονόρα Ωραιοπούλου-Μανιάτη και με τον γιατρό του εξωτερικού ιατρείου στο ΚΥΤ της Μόριας  κ. Νάσο Γαλή και τη συντονίστρια του ΕΟΔΥ κ. Ελένη Μαμώλη. 

Μετά τις συναντήσεις η βουλευτής έκανε την παρακάτω δήλωση.

«Αν κάτι αναδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στη διάρκεια της πανδημίας, είναι η ανάγκη γενναίας ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Τέτοια ώστε αυτό να είναι σε θέση να καλύπτει με πληρότητα τόσο τις τρέχουσες ανάγκες, όσο βέβαια και τις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν μπροστά σε ένα νέο κύμα κορονοϊού, ενδεχόμενου που με μεγαλύτερες πιθανότητες αναμένεται και για τα νησιά μας ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.



Αυτό είναι που πραγματικά έχει ανάγκη, τόσο ο ίδιος ο λαός, όσο και το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, που έδωσε με αυταπάρνηση τη μάχη και δεν αρκεί να ανταμείβεται με τα χειροκροτήματα των πολιτικών δυνάμεων που ως κυβερνήσεις επέβαλαν την επί σειρά ετών οριακή λειτουργία στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί γι’ αυτό, ως πρώτο δείγμα επιβράβευσης από την κυβέρνηση, επιχειρήθηκε η απαράδεκτη διάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, απόφαση που, αν η κυβέρνηση δεν αναγκαζόταν να πάρει πίσω υπό το βάρος των αντιδράσεων, θα οδηγούσε σε βέβαιη αδυναμία κάλυψης των βαρδιών και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, στο οποίο πάνω από το 1/3 του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ΔΕ, όπως βέβαια συμβαίνει και στην πλειονότητα των νοσοκομείων της χώρας.



Ουσιαστική στήριξη όλων των βαθμίδων δημόσιας υγείας δε γίνεται με ορισμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με ημερομηνία λήξης, ενόψει της πανδημίας ή με τη μετακίνηση γιατρών στο Νοσοκομείο, από το ΚΥ, αδυνατίζοντας αντίστοιχα την παροχή της απαραίτητης Πρωτοβάθμιας Βαθμίδας Υγείας.  Αυτή απαιτεί τη μόνιμη στελέχωση με όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, με όλες τις απαραίτητες κλίνες και μονάδες. Ο σημερινός πετσοκομμένος Οργανισμός θέτει σοβαρά εμπόδια στην ορθή λειτουργία όλων των Μονάδων και οδηγεί στην εξάντληση του προσωπικού, που με αυταπάρνηση παλεύει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, που υπήρχαν στο νησί και πολύ πριν την έξαρση της πανδημίας.




Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία βέβαια προκαλεί η εγκληματική και ανεύθυνη επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίζει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο ζωής που δημιουργούν τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό. Κίνδυνο που πολλαπλασιάζεται με ανεξέλεγκτες συνέπειες, ενόψει του νέου κύματος κορονοϊού που αναμένεται με το άνοιγμα των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. Η έστω και μικρή ανάσα που δόθηκε τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης από τη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου στη Μόρια, όπως επισημάνθηκε από όλους τους εμπλεκομένους, πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, αλλά και να ενισχυθεί, για όσο διάστημα παραμένει όλος αυτός ο πληθυσμός στο ΚΥΤ. Η κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, να κλείσει το hotspot της Μόριας και να μεταφερθούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική χώρα απ’ όπου να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους. Αν πραγματικά θέλει να βάλει τέρμα στον απάνθρωπο εγκλωβισμό, ο οποίος αποτελεί καταδίκη και για τα νησιά μας, να διεκδικήσει τη με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ οργάνωση όλων των διαδικασιών ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και την απευθείας από εκεί μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ.»