Παράνομες κατασκευές γύρω από το ΚΥΤ της Μοριας- Άργησαν πολύ.. αλλά τους σταμάτησαν


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Κατοίκων Μοριας και Όμορων Κοινοτήτων

Μετά από καταγγελίες της Κοινότητας Μόριας σε συνεργασία με το Σύλλογο Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων, στην περιοχή των καταπατημένων ελαιοκτημάτων πλησίον του ΚΥΤ παραβρέθηκε η Πολεοδομία (η υπηρεσία ανήκει στο Δήμο) , η οποία διέταξε παύση εργασιών. Αν ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ποινές στους παραβάτες.

Η ενέργεια αυτή, όμως, μας κάνει να διαπιστώσουμε τα εξής:

1) Τόσο καιρό εκείνοι που φώναζαν ότι «έχουν ξεπουλήσει τη Μόρια», ότι «το κράτος μας έχει προδώσει», ότι «έχει ιμβριο-ποιηθεί το νησί» και άλλες τέτοιες πολύ βαριές κουβέντες… που απλά ξεσηκώνουν τα πλήθη με αντάλλαγμα κοινωνική αναγνώριση και "κλικς", δεν φρόντισαν –αρκετοί και από τα πόστα ευθύνης τους- και σαν ενεργοί πολίτες, πρώτα να κάνουν αυτό το απλό που πρέπει: γραπτή καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία συνοδευόμενη από φωτογραφίες και άσκηση εστιασμένης πίεσης. Ούτε φυσικά φρόντισαν να προτείνουν εφικτές λύσεις… Αυτή η ανευθυνότητα, η μικροπολιτική σκοπιμότητα και η χαοτική λογική του «όχι σε όλα» και του «όλοι είναι προδότες και εγώ ο έντιμος» οδήγησε και οδηγεί στη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, δηλαδή στη συνέχιση της Μόριας και των άλλων δομών εντός κατοικημένων οικισμών.

2) Τόσο καιρό η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία δεν πραγματοποιούσε ελέγχους παρόλο που ήταν γνωστές από πολλά δημοσιεύματα οι καταπατήσεις και οι ατασθαλίες στον καταυλισμό της Μόριας και η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ (κυκλοφορούσαν και φωτογραφίες στο διαδίκτυο). Πόσες αυτοψίες έχει διενεργήσει στο χώρο από το 2015; Ποια είναι η θέση της για τη δομή του Καρά Τεπέ; Υπάρχουν καταγγελίες στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε; Υπάρχουν παραβάσεις καθήκοντος;

3) Εκείνοι που υποστήριζαν με τόση βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να εισέλθουν και να πραγματοποιήσουν ελέγχους στη συγκεκριμένη περιοχή διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι: γιατί υπήρχε και ποιον εξυπηρετούσε αυτή η «βεβαιότητα»; Εδώ ξαναγυρίζουμε στο πρώτο σχόλιο και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ελπίζουμε τους ελέγχους να συνεχίσουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και να μας ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους και να συνταχθούν οι λογικά σκεπτόμενοι με τη μόνη λογική πρόταση που μπορεί να προσφέρει λύση: μετακίνηση όλων των δομών εκτός κατοικημένου οικισμού (με την προυπόθεση μαζικότερης αποσυμφόρησης). Αλλιώς ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που θα του αποδοθούν από τους συμπολίτες του και από την ιστορία