Τσιόδρας: «Η χρήση μάσκας δεν καταργεί άλλα μέτρα»- Οριστική η χρήση υφασμάτινων μασκών (ΒΙΝΤΕΟ)


Σήμερα τοποθετήθηκε οριστικά η επιτροπή σχετικά με τη χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

Η επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ώστε να δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα σε περιοχές που υπάρχει ψηλός συγχρωτισμός.

Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να μην γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα ωστόσο συμπλήρωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο (μύτη και στόμα), να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει, και να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας που μολύνεται πολύ εύκολα.

Αν είναι μάσκα μιας χρήσης πρέπει να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο, ενώ αν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά μπορούμε με σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς κελσίου.