Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης: «Η εστίαση πεθαίνει… Άμεσα μέτρα για τις ζωές μας»


Ο Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» εκφράζει την αγανάκτηση του.

Δεν έχει καμία λογική ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων του κλάδου μας σε «με λιγότερους από 5 υπαλλήλους» και περισσότερους. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι μόνο για το 10% εξ αυτών. Το υπόλοιπο 90% τί θα κάνει? 

Πως θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει και να μην χάσουν οι υπάλληλοι τις δουλειές τους?

Ειδικότερα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού από το 2015, οι προοπτικές επιβίωσης του κλάδου είναι ανύπαρκτες.

Η ελάχιστη τουριστική κίνηση που είχαν πριν τις μεταναστευτικές ροές εξανεμίστηκε τα τελευταία χρόνια και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις εστίασης είναι ,από καιρό ήδη, ως επί το πλείστον προβληματικές.

Οι επιχειρήσεις αυτές μετά και από αυτό το τελευταίο χτύπημα του κορωνοϊού με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, αφού σε αυτές απασχολούνται αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι και από τον κλάδο αυτό στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Τα ακριτικά νησιά μας και οι κάτοικοι τους δεν μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον μια καλή τουριστική σεζόν θα μετριάσει τις όποιες απώλειες θα φέρει η φετινή χρονιά. Μόνη ελπίδα να αποφύγουμε την ολική καταστροφή της κοινωνικής συνοχής των νησιών είναι η αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης τώρα!

Παρακάτω σας δίνουμε τις προτάσεις που έχουν είδη αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς από την ΠΟΕΣΕ για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την πανδημία.