Γ.Μπουρνούς: «Να αποσυμφορηθεί τώρα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Μυτιλήνης»- Ερώτηση στον Ν. μηταρακη


Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη, κατέθεσε στις 24/4 ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά από τον Υπουργό Μετανάστευσης να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα οι 17 νεφροπαθείς αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει τους τελευταίους εννιά μήνες στη Λέσβο, αφού η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια ασφαλούς λειτουργίας της, όπως προειδοποιεί και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λέσβου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Μυτιλήνης

Το τελευταίο 9μηνο έχουν αποβιβαστεί στη Λέσβο συνολικά 17 νεφροπαθείς αιτούντες άσυλο οι οποίοι πραγματοποιούν συστηματικά αιμοκαθάρσεις στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με επανειλημμένα διαβήματα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου, η προσθήκη των 17 νεφροπαθών αιτούντων άσυλο έχει προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες και υπέρβαση των ορίων ασφαλείας στη λειτουργία της Μονάδας αιμοκαθάρσεων η οποία, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν διαθέτει τις δυνατότητες για να εξυπηρετήσει τέτοια αύξηση του αριθμού νεφροπαθών, χωρίς μάλιστα να μπορούν να αποκλειστούν νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο με το ίδιο πρόβλημα υγείας.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι νεφροπαθείς αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας, δηλαδή σε συνθήκες απολύτως ακατάλληλες για άτομα με τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας, που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους υπόλοιπους αιμοκαθαιρόμενους της Λέσβου.

Η αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, σε κατάλληλες δομές, ενός τόσο μικρού αριθμού αιτούντων άσυλο με τόσο κραυγαλέα ευαλωτότητα, θα περίμενε κανείς πως θα είχε πραγματοποιηθεί άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να οδηγούνται οι νεφροπαθείς σε απόγνωση –την ώρα μάλιστα που η Αττική, σε αντίθεση με τη Λέσβο, διαθέτει πληθώρα επιλογών για την πραγματοποίηση αιμοκαθάρσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, η απροθυμία της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών της Λέσβου, τιμωρεί το νησί και μάλιστα μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα των κατοίκων του, αλλά και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο.    
           
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε σκοπεύει να πραγματοποιήσει τη μετακίνηση στην ενδοχώρα, σε κατάλληλες δομές, των νεφροπαθών αιτούντων άσυλο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιωάννης Μπουρνούς

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Αθανασία Αναγνωστοπούλου

Νικόλαος Ηγουμενίδης

Χαρά Καφαντάρη
΄
Κυριακή Μάλαμα

Χαράλαμπος Μαμουλάκης

Κώστας Μάρκου

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Ιωάννης Μουζάλας

Κώστας Μπάρκας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Νίκος Παππάς

Γιώτα Πούλου

Ιωάννης Ραγκούσης

Σωκράτης Φάμελλος

Νίκος Φίλης