Κ Μουτζούρης: Δεν τιμούν την κυβέρνηση οι ψεύτικες υποσχέσεις για απεγκλωβισμό των μεταναστών από τα νησιά


Αιχμηρή ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα θα μεταβεί εσπευσμένα στη Σάμο ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα επισκεφθεί και τη Λέσβο.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν πυρκαγιές σε όλα τα  Κ.Υ.Τ των νήσων του Βορείου Αιγαίου( Μόρια Λέσβου, ΒΙΑΛ Χίου και Σάμου). Στην Σάμο από προχθές παρατηρείται το φαινόμενο συνεχών εμπρησμών εντός και πέριξ του Κ.Υ.Τ.  Ως Περιφερειακή Αρχή απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές την αποτροπή άλλων και την διερεύνηση των υποθέσεων εμπρησμών στα Κ.Υ.Τ των νησιών, ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τις καταστροφές που προκάλεσαν.

Από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου τόνισε, ότι πρέπει να υπάρξει απεγκλωβισμός των μεταναστών από τις νήσους.  Το Βόρειο Αιγαίο όλα αυτά τα χρόνια έχει επωμιστεί αδίκως σχεδόν μόνο του όλη αυτή την κρίση. Τα γεγονότα πλέον οφθαλμοφανώς αποδεικνύουν  την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις νήσους και αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη, ότι εαν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα μια δραστική αποσυμφόρηση θα  συμβούν ακόμη χειρότερα.  Θεωρούμε αυτονόητη την υλοποίηση του εδώ και οκτώ μήνες πάγιου αιτήματός μας για τον άμεσο  απεγκλωβισμό μεταναστών, καθώς επίσης και την αποζημίωση των νησιωτών για τις καταστροφές που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

 Γεγονότα όπως η ακύρωση της μεταφοράς 1500 μεταναστών-προσφύγων από την Λέσβο, που είχε εξαγγελθεί  προ ημερών, δεν τιμούν κανέναν. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις.