Πού θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες- Όλο το ρεπορτάζ (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε ποια μέρη θα πρέπει να φοράμε μάσκα. Τι επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά από το debate διαρκείας για το αν η χρήση μάσκας από τους πολίτες ενδεικνύεται ή όχι, η αρμόδια Επιτροπή υπουργείου Υγείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συστήσει την υποχρεωτική χρήση της σε συγκεκριμένους χώρους, ενόψει της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα δε με σχετικό ρεπορτάζ του Τ/Σ Star το μέτρο αυτό θα ισχύσει:
  • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ταξί, για εργαζόμενους και επιβάτες,
  • σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κλπ.,
  • σε νοσοκομεία - κλινικές - ιδιωτικά ιατρεία, για εργαζόμενους - υπαλλήλους και ασθενείς,
  • στα μεγάλα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ, υποχρεωτική θα είναι η μάσκα στους εργαζόμενους ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για τους πελάτες,
  • στις τράπεζες, όμως, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και για τους ταμίες και για τους συναλλασσόμενους,
  • στην εστίαση το μέτρο ισχύει για τους εργαζόμενους,
  • ενώ, τέλος, μάσκες θα φορούν και οι εργαζόμενοι σε μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία.



Τι είπε ο Τσιόδρας

Χθες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το μέτρο λέγοντας συγκεκριμένα πως «η Επιτροπή μας τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής».

«Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους», συνέχισε.
«Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας κλείνοντας τη σχετική αναφορά του στο μέτρο.