Ν. Μηταρακης: «Έχουμε δημιουργήσει στη δυτική Λέσβο και στη Μυτιλήνη δομές καραντίνας» (ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «Από τις 6» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Πιτταρά και Δημήτρη Κοτταρίδη

Διαβεβαιώσεις για το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και την προσωρινότητα των όποιων μέτρων λόγω κορονοϊού, παρείχε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ν. Μηταράκης: «Καμία ανοχή σε επεισόδια και παραβατικές συμπεριφορές μεταναστών»

Την μηδενική ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές μεταναστών, καθώς και την προτεραιότητα διατήρησης των σχεδόν μηδενικών αφίξεων, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Πιτταρά και Δημήτρη Κοτταρίδη.

«Η  αστυνομία κινήθηκε άμεσα και είναι  ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές. Έχουν γίνει 3 συλλήψεις ήδη, πολλές προσαγωγές και εξακολουθεί να γίνεται μία προσπάθεια της αστυνομίας να ταυτοποιήσει αυτούς που εμπλέκονται στα επεισόδια. Μία βασική υποχρέωση των μεταναστών σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι  να σέβονται τους νόμους της χώρας της οποίας βρίσκονται και ζητούν άσυλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη δομή της ΒΙΑΛ.



Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προσέθεσε, δε, ότι «τα επεισόδια αυτά τους πρώτους που βάζουν σε κίνδυνο είναι τους υπόλοιπους ειρηνικά διαμένοντες μέσα στις δομές. Βάζει σε κίνδυνο το προσωπικό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, βάζει σε κίνδυνο την ελληνική αστυνομία.  Δεν υπάρχει ανοχή για τέτοια επεισόδια, η ελληνική αστυνομία κινήθηκε άμεσα και ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρη ετοιμότητα αποτροπής νέων επεισοδίων».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σχεδόν ελάχιστα ροών. Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορά μας και της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο για να μην υπάρχουν ροές, είναι μεγάλη. Το δεύτερο βήμα είναι ότι έχουμε προχωρήσει σε ουσιαστική αποσυμφόρηση. Μειώσαμε τους διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο. Έφυγαν πάνω από 10.000 άτομα από τα νησιά μας το πρώτο τρίμηνο του 2020 και την επόμενη εβδομάδα θα φύγουν 2.380 ευάλωτα πρόσωπα για ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Συνεχίζεται,  παράλληλα, το πρόγραμμα της μεταφοράς 1.600 ασυνόδευτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δεν διακόπηκε λόγω κορωνοϊού και σε αυτό είναι πολύ θετική η συμβολή και του Λουξεμβούργου και της Γερμανίας».

Ερωτηθείς για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, απάντησε ότι «προχωράμε στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει στηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία για να κλείσει η απαράδεκτη ανοιχτή δομή που υπάρχει μέσα στην πόλη της Σάμου στο Βαθύ και αυτός ήταν κοινός τόπος όλων. Στη Λέσβο και στη Χίο θυμάστε την αρνητική στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ θετική η δήλωση του Δημάρχου Χίου εχθές, του κύριου Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η ανοιχτή δομή δημιουργεί θέματα ασφαλείας. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια δομή που να είναι ξεκάθαρο ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν. Όσοι εργάζονται, όσοι είναι εθελοντές, όσοι προσφέρουν υπηρεσίες, πλέον και με το Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ και μελών ΜΚΟ που λειτουργεί στη χώρα είναι ξεκάθαρο ποιοι μπαίνουν μέσα σε αυτές τις δομές».

«Σε κάθε σημείο εισόδου λόγω του κορωνοϊού πρέπει να υπάρχει χώρος προσωρινής παραμονής. Έχουμε δημιουργήσει στη δυτική Λέσβο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη ΛέροΈχουμε εκτός δομών ή σε ειδικά σημεία χώρο καραντίνας. Καμιά φορά έχουμε έκτακτα γεγονότα όπως είχαμε στην Τζια. Αν μπουν σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου πέρα αυτών που υπάρχουν δομές ήδη δεν μπορούμε να τους μεταφέρουμε για 14 μέρες, πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Και για αυτό ζήτησε η Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου από το Καστελόριζο και από άλλα νησιά να υπάρχει μια τοπική πρόβλεψη αν έχουμε μια άφιξη που θα υπάρξει η καραντίνα για να προστατεύσουν το δικό τους πληθυσμό, για να προστατεύσουν τα ίδια τα νησιά τους από τον κίνδυνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί ιατρικά να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στα νησιά», κατέληξε χαρακτηριστικά.