Παρατείνονται μέχρι τις 10 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα σε δομές προσφύγων και μεταναστών


Παράταση  μέχρι  τις 10 Μαΐου 2020, των μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη την Επικράτεια

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση παρατείνονται έως τις 10 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε δομές προσφύγων και μεταναστών.

Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου 2020 πήραν τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρατείνονται μέχρι τις 10 Μαΐου του 2020 όλα ανεξαιρέτως τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε Δομές Φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αποτελούν υγειονομικές βόμβες, λόγω του μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.

Έτσι, από όταν η πανδημία έφτασε και στη χώρα μας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε απόλυτο συντονισμό με το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δομών φιλοξενίας από τον κορωνοϊό. Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, θωρακίστηκαν τα σύνορα και έγινε αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου. Εφαρμόστηκε προσεκτικός διαχωρισμός των νέων αφίξεων, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον διαμένοντα πληθυσμό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αφίξεις που μεταφέρθηκαν σε νέες κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα. Παράλληλα, επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί κυκλοφορίας. Εγκαταστάθηκαν επαρκώς εξοπλισμένοι υγειονομικοί σταθμοί περιμετρικά των ΚΥΤ.