Συνεδριάζει ΔΙΑ Περιφοράς το περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου- Αντιδράσεις απο Γεωργουλα, Σπιλανη, Χριστοφα


Συνεδριάζει ΔΙΑ Περιφοράς το περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου στις 14 Απριλίου 2020, ημέρα Τρίτη με ώρα έναρξης 12:00 και λήξη 20:00 με 10 θέματα ημερήσιας διάταξης.. 

Αναλυτικά:

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην τακτική ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ  Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου 2020, ημέρα Τρίτη με ώρα έναρξης 12:00 και λήξη 20:00.

Η Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τις διατάξεις: α) του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 74 του Ν.4555/2018 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 184 του Ν. 4635/2019) και β) του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55τ.Α΄/11-03-2020), προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ1ο: ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020.
Εισηγήτρια: κ. Κοσμία Μωραϊτου Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομικού & Δημοσιονομικού Ελέγχου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ2ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ (ΟΠΔ) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020.
Εισηγήτρια: κ. Κοσμία Μωραϊτου Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομικού & Δημοσιονομικού Ελέγχου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ3ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εισηγήτρια: κ. Ευστρατία Ελευθερίου Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής Λειτουργίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ4ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2020, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγήτρια: κ. Ευστρατία Ελευθερίου Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής Λειτουργίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ5ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 367.572,36 Τ.Μ.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: « ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ-ΧΩΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ »
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Βασιλείου Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

ΘΕΜΑ10ο: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ή ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΝΑΥΑΓΙΩΝ Η ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Παντελής Μπουγδάνος Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.


 «Όχι στη δια περιφοράς δημοκρατία»

Η αντίδραση του Στράτου Γεωργουλα

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,

Λάβαμε την πρόσκληση σας για τη δια περιφοράς ψήφιση- χωρίς συζήτηση – των θεμάτων του ερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου και σας ζητάμε αυτή να γίνει με τηλεδιάσκεψη και όχι με απλή αποστολή ενός εντύπου που περιλαμβάνει την επιλογή ΝΑΙ- ΟΧΙ- ΛΕΥΚΟ- ΑΠΩΝ ανά θέμα.

Άλλωστε τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη δεν είναι κομμάτι μιας τυπικής διαδικασίας αλλά αρκετά σημαντικά και χρήζουν ενημέρωσης, απάντησης σε ερωτήσεις και ευρύτερη συζήτηση. Για παράδειγμα θα θέλαμε να ρωτήσουμε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού γιατί μειώνεται το αποθεματικό, γιατί αυξάνονται ποσά σε κωδικούς για «τηλεφωνικές υπηρεσίες», «άλλες αμοιβές», «οργάνωση εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων», και άλλα αντίστοιχα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί η οικονομική επιτροπή αποφάσισε (και μάλιστα ομόφωνα) την πρόσληψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων και όχι άλλων (πχ η πλειοψηφία είναι μηχανικοί και μόνο 2 στους 17 επαγγελματίες υγείας).   

Κε Περιφερειάρχη, δεν πρωτοτυπούμε όταν σας ζητάμε το συμβούλιο να γίνει με χρήση τηλεδιάσκεψης όταν πριν λίγες μέρες και άλλο συλλογικό  αυτοδιοικητικό όργανο στο Βόρειο Αιγαίου έγινε με αυτό τον τρόπο (ΔΣ Χίου). Άλλωστε όπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η συνεισφορά όλης της αντιπολίτευσης είναι σημαντική όπως αποδείξατε και εσείς ο ίδιος όταν υιοθετήσατε την πρόταση του Άλλου Δρόμου να τροποποιήσετε τον προϋπολογισμό και να αυξήσετε τα ποσά προς τα Νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου. Πρόταση που σας είχαμε κάνει στη σύσκεψη των επικεφαλής στις 18 Μαρτίου και παρά το γεγονός ότι την απορρίψατε εκείνη την μέρα, 13 μέρες μετά έγινε πράξη και πολύ σωστά.

Σας ζητούμε λοιπόν να δρομολογήσετε τις διαδικασίες για να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το ερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο και όχι δια περιφοράς. Και προς τούτο είμαι στη διάθεσή σας να συνεισφέρω και σε τεχνικά ζητήματα (λόγω ενεργής ενασχόλησης μου με πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης) προς την αρμόδια υπηρεσία.

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Β. Αιγαίου «ο Άλλος Δρόμος»     



Και ο Σπιλανης

Κε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από δύο μήνες απραξίας σήμερα καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση "δια περιφοράς" με αφορμή την πανδημία. 

Τρεις παρατηρήσεις:
- Θεωρούμε απαράδεκτο για μια Περιφέρεια που λειτουργεί "με τηλεδιάσκεψη", εδώ και 6 χρόνια να μην μπορεί να οργανώσει μια συνεδρίαση "εξ αποστάσεως", όταν αυτό έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη και η κλασσική συνεδρίαση στις 5 αίθουσες της τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη. 

- Θεωρούμε απαράδεκτο ότι ενώ επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, επιμένετε στο μόνο θέμα που είναι ουσίας - η τροποποίηση του προϋπολογισμού- να έρχεται όπως συνήθως χωρίς εισήγηση και να καλούμαστε εμείς να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπάλληλο για να ενημερωθούμε.

- Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το ΠΣ συνεδριάζει μετά από 2 μήνες σοβαρών εξελίξεων και με μια τεράστια ύφεση μπροστά μας και κανένα ουσιαστικό θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση σε ότι αφορά την επόμενη μέρα από την ίδια τη Περιφέρεια με την Περιφερειακή Αρχή να δρα ως θεατής των όσων συμβαίνουν στέλνοντας επιστολές και μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αγνοώντας ή θέλοντας να αγνοεί το δικό της ρόλο στην επόμενη μέρα. Σε ότι αφορά το τελευταίο σας έχουμε στείλει επιστολές επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την αδράνεια σας αυτή, καταθέτοντας τις προτάσεις μας οι οποίες και έχουν μείνει αναπάντητες.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταγγέλλουμε αυτή τη πρακτική αυτή που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες των νησιών μας και σε ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας θα απέχουμε από τη σημερινή διαδικασία.

Αξιοποιώντας την όχι ιδιαίτερα ευχάριστη ευκαιρία, σας ευχόμαστε σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Γ.Σπιλάνης


Επιστολή Παναγιώτη Χριστόφα στον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη


Σήμερα (σ.σ. Τρίτη 14 Απριλίου 2020) στείλαμε στον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου επιστολή με την οποία ζητάμε την πραγματοποίηση κάθε μελλοντικής συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Σήμερα καλούμαστε να καταθέσουμε μέσω email τις ψήφους μας για τα θέματα που τίθενται δια περιφοράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε (συμφωνώντας με την αντίστοιχη επισήμανση του συναδέλφου κ. Γεωργούλα), πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα μέσα τηλεδιάσκεψης, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις υπ. αριθμ. 18318/13-03-2020 και 40/20930/31-03-2020 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν τη διεξαγωγή δημοκρατικού διαλόγου και την ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων, που είναι ίσως πιο σημαντικές από την απλή καταγραφή της ψήφου των Περιφερειακών Συμβούλων. Αυτά τα μέσα είναι πλέον ευρέως γνωστά, χρησιμοποιούνται από τη Κυβέρνηση, από άλλα αυτοδιοικητικά συμβούλια έως και από ομάδες πολιτών.

Και αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, τότε επιβάλλεται να αξιοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, για κάθε συνεδρίαση. Με δεδομένη την παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και των πολυεπίπεδων προκλήσεων που εμφανίζονται μπροστά μας και για το Βόρειο Αιγαίο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Περιφέρεια και τα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα και με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ελπίζουμε πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στις απαιτήσεις των καιρών.

Παναγιώτης Μ. Χριστόφας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής Παράταξης
"ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίου"