Γιάννης Μπουρνούς : «Η κυβέρνηση μετατρέπει τη Λέσβο σε φυλακή χιλιάδων "ανεπιθύμητων"»


Δήλωση του Βουλευτή Ν.Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, με αφορμή τις δηλώσεις Μηταράκη για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Η κυβέρνηση μετατρέπει τη Λέσβο σε μια τεράστια φυλακή εξαθλιωμένων «ανεπιθύμητων»

Μετά από μήνες αδιαφορίας, παλινωδιών, αυταρχισμού και αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης όσο και του ιδίου, ο κ. Μηταράκης εξήγγειλε σε συνέντευξή του (23/4) τη μεταφορά στην ενδοχώρα μόλις 2380 αιτούντων άσυλο από τα νησιά. Την ώρα που πάνω από 40.000 αιτούντες άσυλο βουλιάζουν τις προσφυγικές δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προκαλώντας καταστάσεις απελπισίας για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Μηταράκης ετοιμάζει αποσυμφόρηση της τάξης του 5%, όταν μάλιστα τους προσεχείς μήνες αναμένονται νέες αφίξεις. 

Αναγγέλλει μάλιστα, υπαναχωρώντας από προηγούμενες διαβεβαιώσεις του, την προσεχή κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, που φιλοξένησαν 5800 αιτούντες άσυλο φέτος, καθιστώντας έτσι ακόμα πιο δυσχερή την αποσυμφόρηση των νησιών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί 9 μήνες αρνιόταν ή αδιαφορούσε να εξασφαλίσει δομές για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο που θα μεταφέρονταν από τα νησιά στην ενδοχώρα και τώρα ανακοινώνει, ότι σκοπεύει να αφαιρέσει άλλες 5800 από τις διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας.

Οι επιτελείς της κυβέρνησης προφανώς δεν επηρεάζονται από τις τραγικές εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, από τη διαδικασία διανομής φαγητού στο ΚΥΤ Μόριας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με τις αποφάσεις τους, μας το λένε καθαρά, ότι αποφάσισαν να αφήσουν τους Λέσβιους στην τύχη τους, καταδικασμένους να σηκώσουν μόνοι τους όλη την προσφυγική κρίση. Να μετατρέψουν με κυνισμό και αυταρχισμό, τη Λέσβο σε σωφρονιστική φυλακή για τους χιλιάδες εξαθλιωμένους «απόκληρους».

Η πρόκληση αυτή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τους δημοκρατικούς πολίτες του νησιού μας. Αποσυμφόρηση, τώρα!