O Σύλλογος Μυτιληναίων Αµερικής στο συλλαλητήριο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου


O Σύλλογος Μυτιληναίων Αµερικής συµµετείχε στο συλλαλητήριο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Του Μιχάλη Χριστοδούλου ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Στην Αστόρια της Νέας Υόρκης πραγµατοποιήθηκε συλλαλητήριο συµπαράστασης νήσων Βορείου Αιγαίου µε µηνύµατα πρός πάσα κατεύθυνση, για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κάτοικοι Μυτιλήνης, Χίου, Σάµου, Έβρου, και άλλων περιοχών.

Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από την Επιτροπή Συµπαράστασης Νήσων Βορείου Αιγαίου που έχει δηµιουργηθεί από την Χιακή Οµοσπονδία, την Οµοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ-Καναδά, τον Παγχιακό Σύλλογο «Κοραής» Νέας Υόρκης, τον Σύλλογο Μυτιληναίων Αµερικής και τον Σύλλογο Σαµίων «Πυθαγόρας» Νέας Υόρκης.

Ο συντονιστής του συλλαλητηρίου, Δηµήτρης Φιλιππίδης, καλωσόρισε τους συγκεντρωµένους λέγοντας «Σήµερα είµαστε εδώ για να στείλουµε ένα µήνυµα στα αδέλφια µας στην Ελλάδα ότι τις ώρες πού τα νησιά πραγµατικά σπαράζουν από τον τεράστιο πληθυσµό, που έχει έρθει και πραγµατικά έχει διαλύσει την ποιότητα ζωής των νησιωτών, αλλά και την ίδια στιγµή που στον Έβρο οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάµεων δίνουν µάχη σώµα µε σώµα απέναντι στην προσπάθεια εισβολής, εµείς εδώ θα αγωνιστούµε µε όλες τις δυνάµεις µας µέχρι η Ευρώπη να δεί ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης».


Οι παρευρισκόµενοι στο συλλαλητήριο µαζί µε τον ιερατικό προϊστάµενο του Αγίου Δηµητρίου Αστόριας Αρχιµανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τον εφηµέριο του Αγίου Δηµητρίου π. Βασίλειο Λούρο και τον προϊστάµενο της Αγίας Τριάδος του Κονέκτικατ π. Γιώργιο Λειβαδίτη έψαλαν τον ύµνο «Υπερµάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια».

Ο π. Παπαζαφειρόπουλος είπε «Η πορεία της Ελλάδος είναι πάντα µαρτυρική και βλέπουµε πάλι έναν ύπουλο πόλεµο, να φέρνουνε, δηλαδή, στα νησιά µας έναν τεράστιο αριθµό από ξένους για να µας κυριεύσουν. Φανταστείτε πριν λίγους µήνες όλοι επαινούσαν το φιλότιµο και την φιλανθρωπία που έχει ο Έλληνας. Αλλά και η φιλανθρωπία και η αγάπη έχουν τα όρια τους. Τώρα εµείς δεν µπορούµε να µείνουµε αδρανείς, πρέπει να αντισταθούµε. Εύχοµαι αυτό να είναι το ξεκίνηµα από όλους εσάς εδώ στην Οµογένεια της Αµερικής.

Πολλές φορές ο Λαός πρέπει να ξεσηκωθεί για να ακολουθήσουν οι Πολιτικοί. Πρέπει όλοι µας να αγωνιστούµε έως ότου απελευθερωθούν τα νησιά µας από τον ζυγό των ξένων και να κυµατίζει πάντα η Ελληνική Σηµαία στα νησιά µας και στην Ελλάδα µας».

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αµαλία Μπουρνιά, µε δυνατή φωνή είπε: «Σήµερα γινόµαστε µάρτυρες µιας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι Πρόσφυγες ήρθαν πριν από πέντε χρόνια και τους υποδεχτήκαµε και τους στηρίξαµε όσο καλύτερα µπορούσαµε. Πέντε χρόνια αργότερα τα πράγµατα είναι διαφορετικά, η Ελλάδα δεν µπορεί να δεχτεί άλλους Μετανάστες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει στις ατέλειωτες µεταναστευτικές ροές». Ο Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊµάρογλου, είπε «Στέλνουµε µήνυµα συµπαράστασης και οµοψυχίας προς τον Ελληνικό Λάο για όσα συµβαίνουν στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου µας.

Η Οµοσπονδία συµπαραστέκετε στις Ένοπλες Δυνάµεις και µάλιστα στον Ελληνικό Στρατό, στην Αστυνοµία και το Λιµενικό που αγωνίζονται στα σύνορα µας στον Έβρο και το Αιγαίο».

Ο Πρόεδρος της Χιακής Οµοσπονδίας, Γιάννης Κοντολιός, είπε «Σήµερα µε τα γεγονότα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου αντιµετωπίζουµε µιά κατάσταση ζωής ή θανάτου, θα πρέπει να είµαστε ενωµένοι και θα πρέπει όλοι µας να ενηµερώσουµε τους Γερουσιαστές των περιφερειών µας για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Ελλάδα».

Ο πρώην Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, είπε «Σήµερα στέλνουµε ένα ξεκάθαρο µήνυµα συµπαράστασης στα αδέρφια µας στην Ελλάδα και τους λέµε µήν λυγίζετε, µείνετε όρθιοι και συνεχίστε τούς δίκαιους αγώνες για την υπεράσπιση της ιεράς γής που πότισαν µε αίµα οι πατέρες µας. Ο κάθε Έλληνας έχει χρέος ιερό να φυλάσει καινούριες Θερµοπύλες και να θυσιάζεται, όταν χρειαστεί, για την προάσπιση των δικαίων του Έθνους µας.


Ο πρώην Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου, Αναστάσιος Νικοδήµου, είπε «Μέχρι τώρα στα νησιά του Αιγαίου, οι κάτοικοι έδειξαν φιλοξενία και αδερφοσύνη σε όλους που ήρθαν, ξαφνικά, µε τις βάρκες της ντροπής. Τώρα όµως στην Μόρια οι κάτοικοι δεν έχουν το δικαίωµα να έχουν χωράφια, γιατί αυτοί που ήρθαν µένουν µέσα, κόβουν τις ελιές και τα άλλα δέντρα, και διεκδικούν περισσότερα δέντρα για να τα κάψουν και να ζεσταθούν από το κρύο». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαµίων «Πυθαγόρας» Νέας Υόρκης, Ευάγγελος Κατρακάζος, είπε «Οι Έλληνες για πολλά χρόνια έδειξαν συµπάθεια στους πρόσφυγες, τώρα όµως η κατάσταση έχει µεταβληθεί σε κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει έµπρακτα να δείξει ενδιαφέρον για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, που όλοι αποβλέπουν να πάνε στην Ευρώπη». Ο Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Συλλόγου του Τορόντο «Αρίων Μυτιλήνης», Γιώργος Μολυβιάτης, επικοινώνησε µε το τηλέφωνο και µας είπε «Για την προσφυγική κρίση έχει µεγάλη ευθύνη η Ευρώπη. Δεν µπορεί να συγκεντρώνεται τόσος κόσµος σε 2-3 νησιά. Πρέπει σύντοµα να βρεθεί λύση».

Επίσης ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κουρουνιωτών-Εγρηγοριανών Χίου στην Νέα Υόρκη, Σιδερής Σταµατινός, µας είπε «Στους πολλούς αιώνες της Ελληνικής ιστορίας, σήµερα η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση, και θα πρέπει ενωµένοι να αγωνιστούµε µε όλες τις δυνάµεις µας, όπως αγωνίστηκαν οι πατεράδες µας και οι πρόγονοι µας».

== > Σηµείωση-1 Στον ακόλουθο Σύνδεσµο είναι η οµιλία του πρώην Προέδρου της Οµοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου Αναστάσιου Νικοδήµου (Διάρκεια 00:05:45) - https://m.youtube.com/watch?v=-wbhkBpEx6w

 == > Σηµείωση-2 Στον ακόλουθο Σύνδεσµο είναι όλες οι οµιλίες που έγιναν στο συλλαλητήριο (Διάρκεια 02:38:08) - https://m.facebook.com/cosmosphilly/videos/3099210736797145/