Τ. Βερρος σε Ν. Μηταρακη: «Δεν έχουμε διαθέσιμους χώρους για παραμονή μεταναστών.. φέρτε πλοίο»


Η επιστολή απάντηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

Η επιστολή απάντηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι εκ μέρους του Υπουργείου, είχε ζητηθεί από τον Δήμο η υπόδειξη των «βέλτιστων τοποθεσιών» για τη θέση σε καραντίνα των όποιων ενδεχόμενων νέων αφίξεων μεταναστών από 1ης Απριλίου.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι χτες 30/3, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, δια περιφοράς με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχετικό αίτημα σας.

Σας γνωστοποιούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου αφενός δεν επιθυμεί και αφετέρου δεν δύναται να προτείνει χώρο για τη δημιουργία προσωρινής δομής για φιλοξενία-καραντίνα μεταναστών που πιθανά να εισέλθουν παράνομα στα όρια του Δήμου.

Καταρχάς, τέτοιος χώρος δεν υφίσταται στα όριά του και επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων για τέτοια χρήση, παρόλο που μία δημοτική παράταξη πρότεινε τη λύση αυτή.

Εναλλακτικά σας προτείνουμε την αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας, από τα θαλάσσια σύνορα της περιοχής και τη μεταφορά τους στη συνέχεια σε άλλες δομές στην ενδοχώρα.

Πάγιο αίτημα του Δημοτικού μας συμβουλίου, για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι η αποσυμφόρηση της δομής στη Μόρια και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας –η οποία κατά γενική ομολογία συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα- ειδικά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη και τις δραματικές καταστάσεις που επικρατούν στη γείτονα χώρα».