Στον Ν. Μηταρακη η πρόταση του δήμου Δυτικής Λέσβου για αποστολή πλοίου για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες


Με 27 ψήφους υπέρ και έξι κατά, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίασή του ενέκρινε σήμερα το απόγευμα κατά πλειοψηφία την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μην υποδείξει τοποθεσία για την παραμονή σε καραντίνα μεταναστών που ενδεχόμενα θα αφιχθούν από 1η Απριλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι από προχτές ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε ζητήσει να του υποδειχθούν από τους Δήμους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου «οι βέλτιστες τοποθεσίες» για τη φιλοξενία μεταναστών λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στην απόφαση που ελήφθη και θα κοινοποιηθεί σήμερα Τρίτη στον αρμόδιο Υπουργό, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αρνείται την υπόδειξη από μέρους του οποιασδήποτε νέας δομής ή ξενοδοχείου. Αλλά προτείνει την αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας για την προβλεπόμενη 14ημερη καραντίνα και εν συνεχεία να μεταφέρονται όπως προβλέπεται από τις αρχές του μήνα όπου και ανεστάλη η δυνατότητα αίτησης ασύλου. 

Στην εισήγησή της η δημοτική αρχή μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι επικρατούσες συνθήκες έκτακτης κατάστασης, με αρκετά κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή του Δήμου,  με τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου κλειστά και τη θέση σε καραντίνα του νοσηλευτικού προσωπικού των, καθίσταται απολύτως αδύνατη και επικίνδυνη η παραμονή στον χερσαίο χώρο του Δήμου, οποιουδήποτε μετανάστη εισέλθει. Δεν υπάρχει χώρος κατάλληλος προς παραμονή μεταναστών για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. 

Η πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τον αρμόδιο Υπουργό είναι η αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας, από τα θαλάσσια σύνορα της περιοχής και η μεταφορά τους στη συνέχεια σε άλλες δομές στην ενδοχώρα μετά τη λήξη της καραντίνας».