«Αντιστρέφοντας τις βεβαιότητες: Έμφυλη βία και συλλογικές δράσεις»- Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπαρατάσσεται με τις γυναίκες και τα κινήματά τους, αλλά και με τις εργατικές ενώσεις και τα συνδικάτα, που συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 6/3/2020, από τις 12μ.μ.-15μ.μ., στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης της Φεμινιστικής Απεργίας της 8ης του Μάρτη για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προστασία του πλανήτη.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 12:00-14:00
Αμφιθέατρο Γεωγραφίας Λόφος Πανεπιστημίου
(με ταυτόχρονη μετάδοση live streaming)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Χαιρετισμοί/σύντομες παρεμβάσεις:
Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου
Βενετία Καντσά, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πρόεδρος της Ε.Ι.Φ. Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ποθητή Χαντζαρούλα, Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Μέλος της Ε.Ι.Φ. Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εισηγήσεις:

Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Επίτιμο μέλος της Ε.Ι.Φ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ο πολιτισμός και η δημοκρατία σε υποχώρηση: οι γυναικοκτονίες
Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ, Ιστορικός της Τέχνης, Μέλος του Δικτύου για το Διάλογο KAICID
Γυναίκες θύματα-γυναίκες πρωταγωνίστριες: Βία, υγεία, ηγεσία
Κώστας Γιαννακόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Μέλος της Ε.Ι.Φ. Πανεπιστημίου Αιγαίου
Βία κατά των «θηλυπρεπών» ανδρών στη μεταπολεμική και σύγχρονη Ελλάδα
Ελίνα Καραγιώργη και Τουλίνα Δέμελη, Τομέας προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γραφείο Λέσβου
Η έμφυλη διάσταση της προσφυγικής μετακίνησης και ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας
Συντονισμός: Βενετία Καντσά, Ποθητή Χαντζαρούλα


Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
για την 8η του Μάρτη 2020

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπαρατάσσεται με τις γυναίκες και τα κινήματά τους, αλλά και με τις εργατικές ενώσεις και τα συνδικάτα, που συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 6/3/2020, από τις 12μ.μ.-15μ.μ., στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης της Φεμινιστικής Απεργίας της 8ης του Μάρτη για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προστασία του πλανήτη.

Είμαστε πεισμένες και πεισμένοι ότι η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τον τομέα της εργασίας, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη θηλυκή φτώχεια, την εκπαίδευση, αλλά, επίσης, τη βία κατά των γυναικών, που τόσο συχνά καταλήγει σε γυναικοκτονίες, τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, την εμφυλοποίηση της πειθάρχησης και του εξαναγκασμού. Η Επιτροπή στηρίζει τους αγώνες των γυναικών και των κινημάτων τους, και διεκδικούμε εθνικές και ευρωπαϊκές κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πολιτικές  προσανατολισμένες στην συμπερίληψη όλων, ανεξαρτήτως φύλου, εθνότητας, θρησκείας, ηλικίας και σεξουαλικής προτίμησης που θα υποστηρίζουν τις αδύναμες καταπιεσμένες φτωχότερες κοινωνικές τάξεις στον δύσκολο αγώνα που έχουν μπροστά τους.

Επειδή θεωρούμε πως ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την υπεράσπιση του πλανήτη, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τη φύση, εκμεταλλεύονται τη Γη και τις γυναίκες και διεκδικούμε η υπεράσπιση της ζωής και η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Επειδή θεωρούμε επίσης πως ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την υπεράσπιση  της ειρήνης και της αλληλεγγύης, δηλώνουμε ότι η πρόληψη για την ειρήνη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και λέμε όχι στους πολέμους, των οποίων οι άμεσες συνέπειες είναι χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια γυναίκες ανάμεσά τους, θύματα ξεχασμένα και κακοποιημένα. Διεκδικούμε κοινωνίες ισότιμες, απαλλαγμένες από κάθε είδους ρατσισμό και διαμαρτυρόμαστε για τη τυφλή, απροκάλυπτη πρόκληση και κατάχρηση βίας που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, ειδικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας.

Έτσι,

Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να στηρίξει τη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη 2020, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ τη Παρασκευή 6/3  στις 12 – 15.

Την ίδια ημέρα και ώρα οργανώνουμε εκδήλωση στο Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη που θα μεταδίδεται ταυτόχρονα με live streaming και στα υπόλοιπα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα:

Αντιστρέφοντας τη συνήθεια: Έμφυλη βία και συλλογικές δράσεις.