«Οι Μετανάστες που έρχονται από Τουρκία σε ποιο σπίτι θα περιοριστούν ;»


Ανακοίνωση από ένωση προσωπικού λιμενικού σώματος Λέσβου

Με δεδομένη την κατάσταση και έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί σχετικά με την πανδημία του Κορωνοϊού, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και την έντονη ανησυχία μας, αφού όπως φαίνεται υπάρχει μια «τρύπα» στην  προσπάθεια  που κάνουμε σε όλη την χώρα για τον περιορισμό της μετάδοσης  του.

Συγκεκριμένα βλέπουμε τα αυστηρά και σωστά  μέτρα που ανακοινώνονται και ένα από αυτά είναι, ότι όσοι εισέρχονται στην χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους για δεκατέσσερις  (14) μέρες, Ερώτημα πρώτο. Οι Μετανάστες –Πρόσφυγες που έρχονται από Τουρκία που έχει κρούσματα, αλλά προέρχονται και από  χώρες καταγωγής , που αρκετές έχουν κρούσματα Κορωνοϊού σε ποιο σπίτι θα περιοριστούν ; Και αφού δεν έχουν σπίτι ποια είναι η μέριμνα που έχει ληφθεί ώστε να μεταφερθούν σε ένα χώρο για τις προβλεπόμενες μέρες για την ανάλογη εξέταση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους:

Μήπως θεωρεί κάποιος σοβαρή αντιμετώπιση το να τους κρατάμε στην ύπαιθρο, σε όποια περιοχή αποβιβαστούν, μην έχοντας που να τους μεταφέρουμε ειδικά στην παρούσα συγκυρία; Έχει κανένα νόημα να λαμβάνονται τόσα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, όταν την ίδια στιγμή καταφθάνουν βάρκες των σαράντα(40)ατόμων με χαρακτηριστικά  υψηλού υγειονομικού ρίσκου; Είναι επομένως επιβεβλημένο να υποδειχτεί άμεσα, είτε ένας είτε δυο χώροι,  έτσι ώστε να μεταφέρονται όλοι όσοι έρχονται αφού πρώτα εξεταστούν, για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν οποιαδήποτε διασπορά σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν κρούσματος. Στην συνέχεια θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα πάλι σε περιορισμένο χώρο ώστε να παρέρχεται ο προβλεπόμενος χρόνος μετάδοσης του ιού.
 
Απευθυνόμενοι τόσο στους αρμοδίους της Κεντρικής κυβέρνησης όσο και στους τοπικούς εκλεγμένους επικεφαλείς  του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, κάνουμε  έκκληση να προβείτε άμεσα  στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές , για το χρονικό διάστημα και μόνο που θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση και ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει και ειπωθεί ως τώρα σε σχέση με τις δομές ,αφού η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει με απρόβλεπτο και δραματικό τρόπο.

Εξ όσων γνωρίζουμε στην συνάντηση των εμπλεκομένων με τον κ. Μηταράκη είχε συμφωνηθεί ο κάθε δήμος να μεριμνά  για όσους Μετανάστες και Πρόσφυγες θα καταφθάνουν εντός των ορίων του  και εμπίπτουν στο νέο καθεστώς, συμφώνα με το οποίο δεν δίνεται δικαίωμα αίτησης παροχής Ασύλου. Προφανώς αυτή η μέριμνα αφορά στοιχειώδη φροντίδα, φυσικά με την συνδρομή αρκετών εμπλεκόμενων. Αν αυτού δημοσιοποιήθηκε και μας κοινοποιήθηκε η παράσταση το Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρου με την οποία στην ουσία εγκαλούμαστε ως αρχή, για το ότι κρατάμε τους Μετανάστες στις περιοχές που βγαίνουν. Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητάνε και το βόδι. Δεν αρκεί που διαθέτουμε μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε διάφορες περιοχές, κάνοντας τους φύλακες τους οδηγούς τους σιτιστές και αλλά πολλά, δείχνοντας υπευθυνότητα και υπομονή χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας και υγιεινής ,επειδή κανείς δεν δίνει λύση, θα τα ακούσουμε κιόλας;

Κύριοι θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι παρότι από ότι φαίνεται,  περιμένετε πολλά από εμάς και αυτό ενδεχομένως, γιατί εδώ και πέντε(5) χρόνια κάνουμε πολλά περισσότερα απ όσα μας αναλογούν, υποκαθιστώντας πολλές φορές  αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και μέχρι να ενεργοποιηθεί ένα απροετοίμαστο σύστημα, ειδικά το 2015,εντουτοις παραμένουμε ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και  ΟΡΓΑΝΑ αυτού του κράτους και δεν είναι δική μας δουλειά να μεριμνούμε για την εξεύρεση χώρων και την ανάλογη διαμόρφωση τους. Αντιθέτως εσείς ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου και ειδικά σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση και πρωτόγνωρη θα πρέπει όλοι μαζί να  μεριμνήσετε στο βαθμό που σας αναλογεί και ενδεχομένως πέραν των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να προστατεύσετε την υγεία και την ζωή των κατοίκων αυτού του νησιού.

Πέραν των παραπάνω θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την υγεία μας ως Λιμενικοί αφού τόσο οι συνάδελφοι στα πλωτά, αλλά και όλοι οι άλλοι που συμμετέχουμε στην διεκπεραίωση των μεταναστών προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε εικόνες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ντυμένοι σαν αστροναύτες να εξετάζουν τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από εδώ στην Μαλακάσα ,όταν εμείς τους φυλούσαμε δέκα(10) και πλέον μέρες στο Λιμάνι μόνο με τις στολές μας!!!

Αναρωτήθηκε κανείς όταν έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, πως είναι η ψυχολογία μας και ειδικά των συναδέλφων όταν έρχονται σε επαφή και επιβιβάζουν στο σκάφος σαράντα(40) και πλέον ανθρώπους σε τόσο λίγα τετραγωνικά; Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και αν εμείς δεχόμαστε να παίζουμε κορόνα γράμματα την υγεία μας; Το γεγονός ότι πράγματι ως Λιμενικοί έχουμε κάνει και κάνουμε με το παραπάνω το καθήκον μας, ίσως και με ηρωισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και καμικάζι ούτε μας χαρακτηρίζει αυτοκτονική διάθεση.  Και εν πάση περιπτώσει πέραν της υγείας των συναδέλφων ,  ας σκεφτεί κάποιος ότι εάν υπάρξει κρούσμα σε οποιοδήποτε συμβάν, ο κάθε συνάδελφος που συμμετέχει θα είναι εν δυνάμει περιστατικό διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ εάν υπάρξει κρούσμα σε κάποια βάρκα, τότε αυτονόητα το πλήρωμα που επιλήφθηκε θα τεθεί σε καραντίνα απέχοντας από τις επιχειρήσεις  και τα πληρώματα δεν είναι ανεξάντλητα σε αριθμό, με ότι αυτό σημαίνει για την φύλαξη των συνόρων. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τους θωρακίσουμε κατάλληλα.  Ζητάμε επομένως να δοθούν σαφείς εξειδικευμένες  οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με την Υπηρεσία, που να αφορούν την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μεταφοράς και την χορήγηση του ανάλογου ενδεδειγμένου εξοπλισμού, αλλά και υγειονομικού υλικού άμεσα. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει, αφού μελετηθεί σωστά, είτε υγειονομική σύσταση είτε πρόβλεψη για όσους μετακινούνται προς την Λέσβο προκειμένου, ακριβώς επειδή πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κρούσμα να αποφευχθεί κάποιο εισαγόμενο  είτε από εξωτερικό είτε από την υπόλοιπη χώρα. Μια τέτοια πρόβλεψη την θεωρούμε επιβεβλημένη  δεδομένης της ιδιαιτερότητας που έχουμε αυτό το  διάστημα, όσον αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση και κατανομή, με χιλιάδες Μετανάστες και Πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται.

                                                                               Για το Δ.Σ.
                                                              Εκ μέρος όλων των Συναδέλφων
            Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

              ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Φώτιος                                                   ΚΟΥΤΡΟΜΠΙΛΑΣ Γεώργιος