Σαββατοκύριακο μεγάλων εξελίξεων στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε το προσωρινό «πάγωμα» της επίταξης κτιρίων και εκτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον έως την Παρασκευή, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των νησιωτών και να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου. 

Το προσωρινό «πάγωμα» της διαδικασίας επίταξης ακινήτων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, σε μια προσπάθεια να πείσει τις τοπικές αρχές να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μηταράκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα παγώσουμε τις επιτάξεις ακινήτων έως την Παρασκευή», προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση στα πέντε νησιά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Σε διάλογο με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Δώστε μας εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε αποκαλύψει ότι ζήτησε από τον κ. Μηταράκη να «παγώσει» προσωρινά τις επιτάξεις, ώστε να προχωρήσει ο διάλογος και «ο υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημά μου». 
Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να σταματήσει η επίταξη των ακινήτων ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για μετανάστες.
Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.


«Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, επαναλαμβάνοντας πως οι  ανοιχτές δομές στη Μόρια στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ θα κλείσουν.
Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που θέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Μασάζ» σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ από Μηταράκη – Χρυσοχοΐδη

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης σε ενημέρωση που έκανε σε στελέχη της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, «αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα». Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Στη συνέχεια, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα σύνορά μας στον Έβρο είναι ασφαλή και κάθε μέρα όλο και περισσότερο θα γίνονται ασφαλέστερα. Ήδη προγραμματίζεται, και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο, νέοι συνοριοφύλακες, νέοι αστυνομικοί. Τετρακόσιοι νέοι συνοριοφύλακες και πιστεύω ότι θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση και η πραγματικότητα εκεί».