Συστήνεται Διεύθυνση Επιστροφών μεταναστών μέσα στον Φεβρουάριο


Τη σύσταση μιας Διεύθυνσης Επιστροφών, η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών των μεταναστών, προαναγγέλλει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μηταράκης «η νέα υπηρεσία θα προβλέπεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου, το οποίο θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές επιστροφές και δύο εθελοντικές. «Επίσης παρακολουθούμε πολύ συστηματικά τις υποθέσεις στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μια εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή» ανέφερε ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για σημαντική καθυστέρηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μηταράκης απαντά πως «δεν αιφνιδιαστήκαμε από τα γεγονότα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καμπή δύο καταστάσεων, του υπερπληθυσμού στα νησιά αλλά και της εφαρμογής ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών. Αυτό δημιουργεί ένταση την οποία πρέπει να προσέξουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως πρέπει αυτοί που έρχονται σε μια χώρα να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους της».

Ο κ. Μηταράκης υποστηρίζει πως «βάσει του νέου νόμου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά μπορούν να κρατούνται στα κλειστά κέντρα που δυστυχώς δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη» ενώ προσθέτει πως «τα γεγονότα στη Μυτιλήνη δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων».

Αναφορικά με τα κέντρα κράτησης που θα δημιουργηθούν στη χώρα, ο κ. Μηταράκης αναφέρει πως οι χώροι έχουν βρεθεί. «Υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων, χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Για τα πλωτά φράγματα, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει πως «θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή για να δούμε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά», ενώ δηλώνει πως «το υπουργείο θα καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εκκαθαρίσουμε τις 87.000 εκκρεμείς υποθέσεις (ασύλου) που υπάρχουν μέχρι 31/12/2019».