Μυτιλήνη: Η μαζική κινητοποίηση των εργατών ενώθηκε με τη συγκέντρωση των αγροτών (ΦΩΤΟ)


Μπροστά στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, συναντήθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις, την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, που κάλεσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Η πολυπληθής απεργιακή συγκέντρωση του ΠΕΚ ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς ενώ το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας από το ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Στη συγκέντρωση του ΠΕΚ διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης των απεργών της ΛΑΡΚΟ. Χαιρέτησαν ο Στέφανος Λούκας, μέλος της διοίκησης του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ, ο Γιάννης Ελευθερίου, πρόεδρος του Σωματίου Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών - Εισπρακτόρων και Ελεγκτών Νομού Λέσβου, η Σοφία Καζαμία από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών - πρωτοβουλία αναπληρωτών, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Μαρσέλντ Γιάννο, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ΠΕΚ Θοδωρής Ασλανίδης.

Στο τέλος οι συγκεντρωμένοι, με μια δυναμική πορεία και συνθήματα «η ασφάλιση κτίστηκε στων εργατών τις πλάτες δεν την παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες», «εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», πορεύτηκαν μέσω της Παλιάς Αγοράς της πόλης στη Γενική Γραμματεία και συναντήθηκαν με τη μηχανοκίνητη πορεία των αγροτοκτηνοτρόφων οι οποίοι, για τρίτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβρη, παρέδωσαν τα αιτήματά τους στο διευθυντή της γραμματείας και ταυτόχρονα κατήγγειλαν την γγ κ. Καλογήρου ότι απουσίαζε για άλλη μια φορά.


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργάνωσε σήμερα στις 11:30 πμ μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από χώρο απέναντι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου έγινε η κεντρική ομιλία από τον Δημήτριο Καραγιάννη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, τα οποία δημιουργούν απόγνωση στους αγρότες/κτηνοτρόφους.  

Τα οχήματα έφτασαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκοντας άνδρες των ΜΑΤ παραταγμένους στην είσοδο του κτιρίου.  Την ίδια ώρα γινόταν πορεία από διαδηλωτές του Π.Α.Μ.Ε. που ένωσαν τις φωνές τους με τους αγρότες. 

Οι αγρότες/κτηνοτρόφοι ζήτησαν να συναντήσουν τη Γενική Γραμματέα Χρ. Καλογήρου προκειμένου να της επιδώσουν ψήφισμα.  Εκείνη όμως απουσίαζε και το παρέλαβε ο Παύλος Μιχαλακέλης Γενικός Διευθυντής στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 
Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγο χρόνο συγκεντρωμένοι και έφυγαν δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο δυναμικά και με νέες κινητοποιήσεις.

Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο συλλαλητήριο που έγινε 30/1/2020 η Γενική Γραμματέας αρνήθηκε να κατέβει από το γραφείο της να παραλάβει το ψήφισμα και να μιλήσει ανοιχτά στους συγκεντρωμένους.  Ζήτησε να συναντήσει μικρή αντιπροσωπεία από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, οι αγρότες αρνήθηκαν και η συγκέντρωση διαλύθηκε.  

Πηγή 902.gr, Χαρά Ζήκα / politispress.gr