Το Βόρειο Αιγαίο στην Αθήνα- Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου


Την Πέμπτη 13.02.2020

Την Πέμπτη 13.02.2020 στις 10:00 το πρωί η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου προσκαλούν τους Βορειοαιγαιοπελαγίτες στον χώρο προ του Υπουργείου Εσωτερικών στην Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα, για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αγανάκτησή μας για την επιδεινούμενη μεταναστευτική κρίση , στην οποία έχουμε αφεθεί αβοήθητοι. Στις 11:00 της ίδιας ημέρας ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι έχουν κληθεί από την Κυβέρνηση για την δεύτερη σύσκεψη επί του θέματος.

ΚΑΛΕΣΜΑ για συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στις 10:00 το πρωί, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου προσκαλούν τους Βορειοαιγαιοπελαγίτες στον χώρο μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15, Σύνταγμα Αθήνα, για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αγανάκτησή μας για την επιδεινούμενη μεταναστευτική κρίση, στην οποία έχουμε αφεθεί αβοήθητοι.

Στις 11:00 της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σύσκεψη των αυτοδιοικητικών με την Κυβέρνηση, επί του θέματος, όπως είχε γίνει γνωστό άλλωστε αμέσως μετά τη συνάντηση στις 23 Ιανουαρίου του Περιφερειάρχη και των πέντε δημάρχων των τριών νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ΟΛΣΑ, μαζί με την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ) και την Αδερφότητα Σαμίων, με τη συμμετοχή των συλλόγων μελών τους, θα είναι και πάλι εκεί από το πρωί (όπως και στις 23 Ιανουαρίου) για να ενισχύσουν την προσπάθεια των αυτοδιοικητικών των νησιών, να ενημερωθούν πληρέστερα και να μετέχουν στις συναντήσεις, κάτι που δεν έγινε εφικτό την προηγούμενη φορά.

Ήδη από εκείνη τη μέρα η ΟΛΣΑ, είχε προχωρήσει σε ανοιχτό κάλεσμα για συγκέντρωση με όλα τα νησιά ενωμένα, έτσι ώστε το μήνυμα που μάλλον δεν κατάφερε να "ακουστεί" από τις μεγάλες συγκεντρώσεις στα νησιά, να γίνει κατανοητό στην καρδιά της Αθήνας.

Τότε γράφαμε ότι οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι σύλλογοι των τριών νησιών απευθύνονται στην Κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς, να μην λησμονάνε Λέσβο, Χίο, Σάμο και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, και να τα στηρίξουνε με τέτοιο τρόπο που να θυμίσει την αλληλεγγύη αυτών των νησιών, αφενός σε κείνους που περιέθαλψαν και αφετέρου στη χώρα, που τίμησαν τις πατροπαράδοτες αξίες της, όπως και το γόητρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια πραγματική περιοχή της αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης των μελών της.

Ενώ σε επόμενη ανάρτηση της ΟΛΣΑ, τονίζοταν, ότι η Λέσβος, μαζί και τα άλλα νησιά...σήκωσαν ψηλά το λάβαρο της στήριξης, προς ωφέλεια όλων και οφείλει η Πολιτεία, το Κράτος και η Ευρώπη να αποδείξουν ότι ξέρουν κι αυτοί να αντιλαμβάνονται τα όρια.

Τα οποία έχουν προ πολλού παραβιαστεί και χαθεί...

Στις 13 Φεβρουαρίου στη νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των νησιών μας πρέπει να βγει "λευκός καπνός", που να σέβεται τις αποφάσεις που ελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες από τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και να συμφωνεί επίσης με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Λέσβου, όπως και με την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι στους χώρους "φιλοξενίας".

Αλλαγές στο μεταναστευτικό και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου;

Την ίδια ώρα, αλλαγές στο μεταναστευτικό και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου φέρνει το σχέδιο στο οποίο κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση και το οποίο προτίθεται να προτείνει η γερμανική Προεδρία της Ε.Ε.

Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών /CDU, Χριστιανοκοινωνιστών / CSU, Σοσιαλδημοκρατών /SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία. Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της Ε.Ε. που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η λεγόμενη δευτερεύουσα μετανάστευση, δηλαδή η μη ελεγχόμενη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Έτσι δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι δυνατή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος.

Για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. "Η συμφωνία εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σημαντική για τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο Ζέεχοφερ. Ο Βαυαρός πολιτικός προτίθεται να συνεχίσει «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προχωρήσουμε και να βάλουμε ένα τέλος στη στασιμότητα της μεταναστευτικής πολιτικής».