Μεγαλειώδης η συγκέντρωση των Λέσβιων στην Βουλή –ΜΑΤ και στην Βουλή μπροστά σε εκατοντάδες διαδηλωτές (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)


Πλήθος κόσμου, Λέσβιων πολιτών που βρίσκονται η διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, Χιώτες διαμένοντες στην πρωτεύουσα αλλά και απλός κόσμος από την Αθήνα βρέθηκε την Τετάρτη στις 18:00 το απόγευμα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας έξω από την Βουλή των Ελλήνων


Το κάλεσμα που έκανε η ΟΛΣΑ πέτυχε και συγκέντρωσε εκατοντάδες κόσμου οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενάντια στην βία των ΜΑΤ προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται στα μπλόκα κοντά στην επιταγμένη περιοχή


Τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι  <<Έξω τα ΜΑΤ απ'τα νησιά μας>>, <<Κάτω η χούντα του Μητσοτάκη>>

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρόλο την γενική κατακραυγή για τα ΜΑΤ στην Λέσβο η ηγεσία της αστυνομίας Αθηνών έστειλε μια διμοιρία των ΜΑΤ να φυλάει τους Λέσβιους πολίτες της Αθήνας


Δείτε το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό καθώς και το βίντεο έξω από την βουλή














Η χθεσινή ανακοίνωση της ΟΛΣΑ

Αντιστεκόμαστε σε επιβολή, αυταρχισμό και καταστολή

Γενική απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούν σήμερα κάτοικοι και φορείς, αντιδρώντας στην κυβερνητική καταστολή. Για τις 6 το απόγευμα, το κάλεσμα στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή. «Θα αντισταθούμε μέχρι να βρεθεί λύση δημοκρατικά», δήλωσε στο Sputnik, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Νεκτάριος Βακάλης.

Με γενική απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαντούν τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου στην κυβερνητική καταστολή και την αστυνομική βία που βιώνουν το τελευταίο 48ωρο. Το πρωί της Τετάρτης η εικόνα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, είχε λουκέτα σε καταστήματα και κατεβασμένα ρολά σε δήμους, υπηρεσίες κι επιχειρήσεις, με κατοίκους και τοπικούς φορείς να δίνουν ραντεβού στις μεγάλες πλατείες, προκειμένου να «καταδικάσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις άγριες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής».

Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα

Μαζικό κάλεσμα για την στήριξη των νησιωτών έχει απευθύνει και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, με το ραντεβού να δίνεται στις 6 το απόγευμα μπροστά στη Βουλή. «Είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε ομοψυχία», δήλωσε στο Sputnik, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νεκτάριος Βακάλης.

«Οι Λέσβιοι μαζί με όποιες δυνάμεις μπορούν να συνδράμουν θα κάνουμε έναν αγώνα αντοχής. Αντιλαμβανόμαστε τον απαράδεκτο πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση, εντελώς αναίτια κι αυταρχικά, στέλνοντας δυνάμεις καταστολής στα ακριτικά μας νησιά. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα νησιά που έσωσαν το γόητρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, κάνοντας προσχηματικό διάλογο. Είδαμε όλοι την πρωτοφανή ένταση της καταστολής και την επιμονή με την οποία προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους ανθρώπους που διαδήλωναν. Παράλληλα, προέβησαν και σε άλλες ενέργειες, αφού μπήκαν πλαγίως, by pass θα λέγαμε, στην περιοχή Καράβα-Καβακλή και κατέστρεψαν ένα κομμάτι του δάσους. Σήμερα περιφρουρούν την περιοχή, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες κατασκευής του κέντρου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βακάλης.

Αίτημα των νησιωτών, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας προσφύγων. «Μην απαξιώνετε άλλο τα νησιά μας» είναι το σύνθημα που θα φωνάξουν στην αποψινή διαμαρτυρία.

«Απόψε θα δώσουμε ένα πρώτο δείγμα των προσπαθειών που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αντιδρώντας στην επίταξη, στον αυταρχισμό και την επιβολή. Θα συγκεντρωθούμε στο πλάι της Βουλής, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Χιακών Σωματείων και την Αδελφότητα Σαμίων, θέλοντας να διαδηλώσουμε ειρηνικά μα και αποφασιστικά γι' αυτό που συντελείται στα νησιά μας. Θα αντισταθούμε μέχρι την παύση των εχθροπραξιών, μέχρι να βρεθεί μία λύση δημοκρατικά. Το σύνθημά μας είναι: Μην απαξιώνετε άλλο τα νησιά μας», όπως είπε ο κύριος Βακάλης.

Και συμπλήρωσε: «Καλούμε κοντά μας όλους τους συμπατριώτες μας, τους Αθηναίους, αλλά και όλους όσους θεωρούν ότι πρέπει να αντιδράσουν στην καταστολή, στον αυταρχισμό, στην επιβολή, στην απουσία διαλόγου. Να δείξουμε ότι αυτά δεν περνάνε πουθενά στην ελληνική κοινωνία».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για ακύρωση επίταξης

Με κάθε τρόπο φαίνεται αποφασισμένη να εμποδίσει την έναρξη εργασιών στην επιταγμένη περιοχή, η δημοτική Αρχή της Λέσβου. Με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν χθες, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο γενικός γραμματέας Αριστόβουλος Ελευθερίου, κατήγγειλαν «την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού εκχερσώνοντας δασική βλάστηση, εντός δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή».
Επιπλέον, ο Δήμος θα διεκδικήσει προσωρινή διαταγή ακύρωσης των εργασιών. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής: «Από τον κύριο Αποστολίδη, αρμόδιο δικηγόρο που εκπροσωπεί τον δήμο Δυτικής Λέσβου, κατατίθεται σήμερα η αίτηση προσφυγής για προσωρινή διαταγή αναστολής κι ακύρωσης των εργασιών και της επίταξης. Δυστυχώς, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να εκδικαστεί η αναστολή, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την κυβέρνηση. Ελπίζουμε όμως σε μία προσωρινή διαταγή».

Επισήμανση: Διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας προσφύγων, όσο καιρό παραμείνουν σε λειτουργία, μέχρι να κλείσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.