Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια – Υπάρχει κίνδυνος πανδημίας


Την άμεση εκκένωση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια από οικογένειες και ασθενείς εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ η κατάσταση που επικρατεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στο νησί της Μυτιλήνης εξακολουθεί να είναι δραματική.

Ο Αντρέι Μάγιετσιτς, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», κάνει έκκληση για την άμεση εκκένωση του ΚΥΤ στη Μόρια «από οικογένειες και ασθενείς». «Στο στρατόπεδο στη Μόρια της Μυτιλήνης ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί κατά 5.000 από τον Ιούλιο και πλέον αριθμεί συνολικά 20.000, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί με τις νέες καθημερινές αφίξεις» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισημαίνει ότι «η Ελλάδα υπήρξε γενναιόδωρη και συμπονετική έναντι των προσφύγων, παρά την περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση».

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν επιβαρυνθεί με δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι κρίσιμο και άλλες περιοχές στην Ελλάδα να δείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλουν εν μέρει στον καταμερισμό της πίεσης και να δεχθούν τη μεταφορά προσφύγων, αλλά και το άνοιγμα χώρων υποδοχής» συμπληρώνει.

Και καταλήγει: «Είναι επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της, για να μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα» καταλήγει ο Αντρέι Μάγιετσιτς.



Υπάρχει κίνδυνος πανδημίας

Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη δομή της Μόριας εξέφρασε, μιλώντας στον «Guardian», και η Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, εθελόντρια γιατρός στη Μυτιλήνη. Η Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς -όπως υποστηρίζει- η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει!» λέει στη βρετανική εφημερίδα.
Και συνεχίζει: «Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!».

Η γιατρός τονίζει επίσης ότι αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημία.


Στο ΚΥΤ της Μόριας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian», δεν υπάρχει ζεστό νερό και οι διαμένοντες πρέπει να περιμένουν ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι και με ματωμένα ούλα. Επίσης, άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα.
«Τους δίνουμε αντιβιοτικά, αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική γρίπη, έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε» σημειώνει η Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα.

Πηγή newsbomb.gr