Έρχονται νέοι διοικητές στην Πυροσβεστική Μυτιλήνης και Βορείου Αιγαίου- Ο Αποχαιρετισμός του Δ/κτή Δ. Κουτσούκου


Αλλαγές θα έχουμε στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Μετα τις κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους κρίθηκαν ο αντιστράτηγος Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου Διονύσιος Κουτσούκος, και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Πυράρχος Θρασύβουλος Ζαγγογιάννης

Με βάση τον νέο νόμο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που αποτελεί και τον κύριο βραχίονα, σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα, πραγματοποιήθηκαν με γρήγορες διαδικασίες οι κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου αρχηγού, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, που έγινε και επίσημα, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα χαρακτηριστικά των κρίσεων με τις νέες συνθήκες, είναι ότι όλοι σχεδόν οι αξιωματικοί που δεν προήχθησαν αποστρατεύτηκαν, οι οποίοι όμως, όπως λένε γνωρίζοντες για την κατάσταση στο Σώμα, είχαν συμπληρώσει τα χρόνια υπηρεσίας, οπότε κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους, όπως προβλέπεται από το νόμο και στη θέση τους προήχθησαν νέοι.

Επίσης αυξάνονται οι θέσεις στα ανώτατα και ανώτερα κλιμάκια, καθώς δημιουργήθηκαν νέες θέσεις, (συντονιστές επιχειρήσεων, κλαδάρχες, περιφερειάρχες, διοικητής του νέου συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας-ΕΣΚΕΔΙΚ).

Ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους κρίθηκαν οι αντιστράτηγοι Αναστάσιος Σωτήρχος και Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, καθώς και οι υποστράτηγοι Διονύσιος Κουτσούκος (Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου) Αχιλλέας Τζουβάρας και Νικόλαος Σπαής.

Στο βαθμό του υποστράτηγου το Συμβούλιο προήγαγε τους αρχιπυράρχους: Χαράλαμπο Χιώνη, Μάριο Αποστολίδη, Σπυρίδωνα Πέτρου, Κωνσταντίνο Παχίδη, Εμμανουήλ Δαμουλάκη, Χρήστο Λάμπρη και Ιωάννη Σταμούλη.

Ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους, το αρμόδιο συμβούλιο έκρινε επίσης τους:

1. Αρχιπυράρχους: Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, Θεόδωρο Λαρέζο, Ανδρέα Παπαζαχαρία, Θωμά Ρίζο, Νικόλαο Λαγουδάκη, Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο, Ευάγγελο Παλιό, Ιωάννη Καραμαλίκη, Χρήστο Σπαθούλα και Ανδρέα Ρίζο.

2. Πυράρχους: Γεώργιο Παπαπολύκαρπο, Θρασύβουλο Ζαγγογιάννη  (διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης), Αντώνιο Σπανό, Αναστάσιο Μανιάτη, Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Χαράλαμπο Πόζογλου, Ιωάννη Θεοδωρόπουλο, Βασίλειο Αλεξόπουλο, Γεώργιο Ρούτσια, Γεώργιο Λεονταρίδη, Γεώργιο Οικονόμου, Κωνσταντίνο Φράγκο, Ευθύμιο Δρόσο και Κωνσταντίνο Κατσαριώτη.

Ο Διονύσιος Κουτσούκος αποχαιρετά το Πυροσβεστικό Σώμα


Μετά από 29 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, ήρθε η ώρα του τέλους της σταδιοδρομίας μου, έστω και απρόσμενα. Ήταν ένα ταξίδι δύσκολο αλλά και ιδιαίτερο με πολλούς
κινδύνους, υπέροχες εμπειρίες και πολλές συγκινήσεις.

Από το 1991, που κατατάχθηκα, το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν για μένα  η ζωή μου και η οικογένειά μου.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ξαφνικός αποχωρισμός από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά οφείλουμε να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για τα δύσκολα. Βέβαια κανείς δεν μας υποσχέθηκε ποτέ, πως πάντα όλα θα είναι ευχάριστα και αρεστά. 

Θεωρώ ότι υπηρέτησα όποια θέση μου εμπιστεύτηκε η εκάστοτε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπερβάλλοντας τον εαυτό μου και ενεργώντας πάντα με υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και δικαιοσύνη εισπράττοντας την γενικότερη εκτίμηση και την αποδοχή των συναδέλφων.

Κατά την ανέλιξή μου στην ιεραρχία, ποτέ δεν ξεχνούσα πως ξεκίνησα Πυροσβέστης, ύστερα Δόκιμος Ανθυποπυραγός και κατώτερος Αξιωματικός. Γι' αυτό άλλωστε σε κάθε Διαταγή που έδινα λάμβανα υπόψη μου την θέση του υφιστάμενου.

Τελικά μια ζωή προσφοράς στην πατρίδα και στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι μια ζωή περήφανη και πλήρης. Αυτή η αίσθηση περηφάνιας και πληρότητας είναι που με διακατέχει αυτή την στιγμή. Δεν αισθάνομαι ούτε πίκρα, ούτε θυμό, παρά μόνο αγάπη για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους Πυροσβέστες.

Στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που συνεχίζουν το ταξίδι προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, τους εύχομαι κάθε επιτυχία και στο τέλος της πορείας τους να νιώσουν κι αυτοί την τιμή και την πληρότητα που νιώθω εγώ τούτη τη στιγμή.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκα σε όλες τις Υπηρεσίες που υπηρέτησα και ιδιαίτερα σ' αυτές που υπήρξα Διοικητής τους. 

Μετά Τιμής
Διονύσιος Ανδρέα Κουτσούκος

Αντιστράτηγος Π.Σ.