Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Νεφροπαθείς σε… απόγνωση- Ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης ανοίγει στην Μυτιλήνη


«Βουλιάζει» από υπερπληθυσμό αιμοκαθαρομένων η μονάδα τεχνητού νεφρού

Έναν νοσηλευτή ανά τρεις αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς προβλέπουν τα διεθνή στάνταρντ για το όριο ασφαλείας της αιμοκάθαρσης στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), αλλά η σχετική αναλογία στην αντίστοιχη μονάδα του «Βοστάνειου» νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει πέσει ακόμη και πιο κάτω από έναν νοσηλευτή ανά… έξι αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς!

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι, η ΜΤΝ του νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει ενισχυθεί από χρόνια με τέσσερα μηχανήματα και τέσσερα κρεβάτια, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα της για ταυτόχρονη αιμοκάθαρση σε 18 νεφροπαθείς, 85 είναι οι ημεδαποί αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς και περίπου 20, πολλές φορές ακόμη και περισσότεροι από 20, είναι οι μετανάστες νεφροπαθείς προς αιμοκάθαρση… Υπενθυμίζεται ότι ένας νεφροπαθής πρέπει να υποβάλλεται κάθε δεύτερη ημέρα στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Επίσης, η ΜΤΝ του ιδρύματος υποστηρίζει, την ίδια στιγμή, ανάγκες για αιμοκάθαρση σε ασθενείς από τη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, καθώς και άλλες επείγουσες και έκτακτες ανάγκες τραυματιών, οι οποίοι διακομίζονται στο «Βοστάνειο» και χρήζουν άμεσα αιμοκάθαρσης.

Μάλιστα, υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες η αιμοκάθαρση διενεργείται χωρίς την παρουσία γιατρού νεφρολόγου, καθώς οι δύο ειδικοί γιατροί, τους οποίους διαθέτει η ΜΝΤ του νοσοκομείου Μυτιλήνης έχουν εξαντλήσει τις εφημερίες τους. Μία τέτοια κατάσταση είχε προκύψει επίσης πριν από δύο εβδομάδες.

Την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, λόγω «υπερπληθυσμού», η ΜΤΝ του νοσοκομείου Μυτιλήνης περιγράφει σήμερα, με τα πιο μελανά χρώματα, στο parapolitika.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου, Δημήτρης Σαξιώνης, ο οποίος ζητεί την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση των μεταναστών νεφροπαθών της Μυτιλήνης, ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, σε ΜΤΝ νοσοκομείων της ενδοχώρας, ως ελάχιστη συμβολή στην αποσυμφόρηση και την οριακή βελτίωση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες λειτουργεί η ΜΝΤ του «Βοστάνειου».

Ένα άλλο μείζον ζήτημα, το οποίο απασχολεί και προβληματίζει ιδιαιτέρως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου Μυτιλήνης, είναι η αδυναμία συνεννόησής τους με τους αιτούντες άσυλο. «Δεν υπάρχουν διερμηνείς τα απογεύματα και τις νύχτες, καθώς αυτοί εργάζονται καθημερινά έως τις 3 μ.μ., με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών, ενώ κινδυνεύουν ζωές από αυτή την έλλειψη επικοινωνίας», εξηγεί στο parapolitika.gr ο Δημήτρης Σαξιώνης.

ΙΔΙΩΤΕΣ

Την ίδια στιγμή, ιδιωτική εταιρεία, στην οποία πιθανόν συμμετέχουν και επιχειρηματίες του νησιού, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία νέας ΜΤΝ, σε περιοχή πολύ κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σαξιώνη, η επένδυση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό και σήμερα στη Μονάδα έχει προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ «θα είναι ευχής έργον η μονάδα να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της, δηλαδή μέσα στους πρώτους μήνες του 2020».

Η εν λόγω ιδιωτική ΜΤΝ προγραμματίζεται να έχει αρχικώς τη δυνατότητα να προσφέρει ταυτοχρόνως αιμοκάθαρση σε 15 νεφροπαθείς, με την προοπτική πολύ σύντομα οι δυνατότητές της να φθάσουν τους 30 νεφροπαθείς.

Αναφερόμενος στην προοπτική της λειτουργίας νέας ιδιωτικής ΜΤΝ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μια τέτοια προοπτική θα βοηθούσε σημαντικά στην αποσυμφόρηση της μονάδας του νοσοκομείου και θα προσέφερε μία δεύτερη επιλογή στους νεφροπαθείς του νησιού μας. Σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, οι νεφροπαθείς, εκτός από την επιλογή των δημόσιων νοσοκομείων, έχουν και την επιλογή των ιδιωτικών κλινικών. Θεωρώ ότι μια τέτοια προοπτική στη Λέσβο θα βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση της κατάστασης που υπάρχει στο νοσοκομείο».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι ότι οι ζωές μας κινδυνεύουν στη ΜΤΝ του ‘Βοστάνειου’ νοσοκομείου Μυτιλήνης», υπογραμμίζει, τέλος, με έκδηλη απογοήτευση, αλλά και ανησυχία και οργή, ο Δημήτρης Σαξιώνης, ο οποίος συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Πριν αναφωνήσουμε όλοι μας ‘ο σώζων εαυτόν σωθήτω’, πρέπει να αναληφθούν άμεσα και κατεπειγόντως όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την πολιτεία για τη ΜΤΝ του νοσοκομείου Μυτιλήνης!».